Ukraina i NRK

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Den russiske angrepskrigen i Ukraina er rystende og må stoppes. Men NRKs dekning av tragedien har tvilsomme trekk.

Fremstillingen har to bærebjelker: Det pøses på med «sterke menneskelige historier» som pisker opp stemningen på bekostning av større perspektiver. Resultatet er at støtte til tidligere offisiell norsk politikk om at våpen ikke skal eksporteres til krigførende parter, blir stigmatisert.

Videre har ofte uniformerte aktører fra Forsvaret fått klippekort på Marienlyst. Disse har militær innsikt, men også en agenda. Logikken er ikke alltid klar: På innpust hevdes det at russernes krigføring er kaotisk, på utpust at Russlands president Vladimir Putin står klar til å invadere halve Europa.

NRK formidler det folket vil ha, enkle bilder av en sammensatt konflikt. Grundige analyser sendes på svensk og tysk TV, men sjelden hos oss.

Norge har kompetente fredsforskningsmiljøer. Strømmen av «krigsforskere» på NRKs plattformer bør balanseres med fredsforskere.

I dagens situasjon må vi minnes på noe elementært: Enhver konflikt har flere sider. Putin er ille, men ikke Hitler – og Zelenskyj bør neppe helgenkåres.

Ola Tjørhom, Søgne