Om NRKs Jeg mot meg: Psykologprofesjonen tåler vel dagens lys, Torgalsbøen?

Karin Yrvin reagerer på psykologiprofessor Anne-Kari Torgalsbøens kritiske holdning til offentlig eksponering av psykiske vansker. Yrvin er selv sårbar for bipolar lidelse

Åpne terapirom kan føre til viktige fagdebatter som igjen kan føre til endringer og bedringer som er til det beste for pasienten.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Psykologiprofessor Anne-Kari Torgalsbøen skriver i Aftenposten om NRK-programmet Jeg mot meg. I kronikken gir hun inntrykk av at hun vil skjerme deltagerne mot å bli en del av «underholdningsindustrien». I det fratar hun deltagerne evnen til egen beslutning om å være åpen om sitt liv.

Den «beskyttelsen» kronikkforfatteren ønsker å gi deltagerne, er ikke noe de har bedt om. Hva sier Torgalsbøens uttalelser om deltagerne om hennes syn på mennesker, på integritet og beslutningsevne?

Profesjonen tåler vel dagens lys?

Det er uklart hva Torgalsbøen mener er problemet med nettopp å åpne døren til terapirommet, slik det blir gjort i TV-programmet. Torgalsbøen burde være mer bekymret over kvalitetssikringen av psykologer. Hva skjer egentlig av faglighet i terapirommet, hvor kvalifiserte er hjelperne og hvilke metoder benyttes?

Åpne terapirom kan føre til viktige fagdebatter som igjen kan føre til endringer og bedringer som er til det beste for pasienten. Profesjonen tåler vel dagens lys, Torgalsbøen?

Åpenhet kan gi forståelse

Torgalsbøen gir inntrykk av at en er kommet langt i avstigmatiseringsarbeidet. Mange undersøkelser viser det motsatte. En studie utført ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold gir for eksempel innblikk i hvordan psykiatriske pasienter ikke bare kjemper en daglig kamp mot sykdommen, men også mot omfattende fordommer og stigmatisering.

Åpenhet kan føre til forståelse, gjenkjennelse og motvirke nettopp stigmatisering. For svært mange sitter det å gå i terapi langt inne. Det både å åpne døren til terapirommet og bidra til å stoppe stigmatisering, kan senke terskelen for å søke nødvendig hjelp.

Folkeopplysning

Til slutt: Torgalsbøen hevder at programmer om psykisk sykdom er en del av underholdningsindustrien. Imidlertid er det stadig programmer på TV om en rekke fysiske sykdommer. Det kalles folkeopplysning. Torgalsbøen må svare på hvorfor det er så viktig å lukke døren til akkurat terapirommet og ikke legekontoret.

Hennes innstilling til dette er et symptom på nettopp den stigmatiseringen av psykisk sykdom som er roten til problemet.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.