Arbeiderpartiet vil samarbeide med KrF. Tilhengere av abortloven bør bli paranoide. | Andreas C. Halse

  • Andreas C. Halse
Progressive stemmer i Arbeiderpartiet bør vurdere å rette oppmerksomheten sin mot eget parti i månedene og årene som kommer, skriver Andreas C. Halse.

Det hjelper lite å slå seg på brystet med å støtte Hillary i USA, når du støtter regjeringsmakt til KrF i Norge.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Sosiale medier bugner over av sosialdemokrater som latterliggjør de republikanske presidentkandidatene og deres religiøse støttespillere. Her i Norge står de imidlertid klare til å samarbeide med de norske motpartene til Ted Cruz eller Donald Trump.

Uthuling av abortloven

Det vakte både avsky og store bokstaver før påske da landets kristelige folkeparti lanserte sitt forslag til nytt partiprogram. Det mest kontroversielle punktet var forslaget om at kvinner skulle pålegges 48 timers obligatorisk refleksjonstid i forkant av en eventuell abort.

Forslaget om refleksjonstid er naturligvis en rød klut for mange på venstresiden. Både fordi det sender et signal om at KrF ikke tror kvinner har giddet å tenke seg om før de setter seg i en taxi til første og beste abortklinikk, og fordi det er nok et forsøk på å hule ut abortloven.

Det er krefter i Arbeiderpartiet som på ingen måte har på seg røde strømper i abortspørsmålet

Det har vært noen slike de siste årene. Statsministeren som ønsket å fjerne såkalt eugenisk indikasjon som grunnlag for abort, og regjeringens og KrFs forslag om å innføre reservasjonsrett for fastleger mot å henvise til abort, er andre eksempler. Tar man seg bryet med å lese KrFs partiprogram er forslag av denne kategorien imidlertid gammelt nytt og helt naturlige konsekvenser av partiets ideologiske abortmotstand.

Det som derimot er nytt, er at landets sosialdemokratiske parti ønsker å gi KrF regjeringsmakt i Norge.

Høyres villighet

KrF sitt primærstandpunkt er nemlig fortsatt å skrote hele abortloven og erstatte den med en lov som «sikrer livsrett for ufødt liv». KrF vet også å følge dette opp i praktisk politikk, og fikk Stortinget senest i 2014 til å behandle et grunnlovsforslag om «vern av liv fra unnfangelse til død». Altså en grunnlovfesting av abortforbud.

Angrep på abortloven har lav støtte i befolkningen, og regjeringen gikk på sitt hittil største nederlag da de måtte trekke tilbake forslaget om å gi reservasjonsrett mot aborthenvisning til fastleger.

Det er lett å fnyse av religiøs innflytelse på politikken når det skjer på den andre siden av Atlanteren

Det interessante er imidlertid at Høyre var villig til å gi KrF en seier med så store konsekvenser for så mange kvinner. Spesielt med tanke på at helseminister Bent Høie tidligere hadde vært en av Stortingets mest uttalte motstandere mot det samme forslaget.

Bli paranoid

Hva Arbeiderpartiet vil være villig til å gi i bytte mot makt vites ikke, men et blikk på hvilke anstrengelser AP gjør seg for å rede grunnen for samarbeid med KrF bør få tilhengere av abortloven til å bli paranoide.

Støre har allerede åpnet for å snu i spørsmålet om kontantstøtte. Han fortsatte med å gjeste Sarons dal, og Raymond Johansen er med på å be for Oslo.

Dessuten er det krefter i Arbeiderpartiet som på ingen måte har på seg røde strømper i abortspørsmålet.

Et eksempel er Oslobyråden Geir Lippestad, som figurerer som ambassadør på hjemmesidene til organisasjonen «menneskeverd». En organisasjon som fremstår som er ren anti-abortorganisasjon, selv om de åpner for abort etter voldtekt og incest — hvis det er risiko for at kvinnens «liv og helse er i livstruende fare». Lippestad har for øvrig også tidligere refset regjeringen fra kirkebenkenhvor han tydelig hintet til at han ikke syntes Sylvi Listhaug var en god kristen.

Makt koster

Det er lett å fnyse av religiøs innflytelse på politikken når det skjer på den andre siden av Atlanteren, men progressive stemmer i Arbeiderpartiet bør vurdere å rette oppmerksomheten sin mot eget parti i månedene og årene som kommer.

Makt koster fortsatt dyrt i Norge.

Twitter: @achalse

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Lese mer om abortdebatten?

Les også

Aftenposten på lederplass: Abortloven står sterkt

Dagrun Eriksen skriver:

Les også

Mange kvinner opplever i ettertid at abortprosessen gikk for fort. Det er ikke heldig

Si ;D-innlegg:

Les også

Jeg ønsker barn, men jeg har ingen livmor. Derfor misunner jeg dere

Helene Skjeggestad kommenterer:

Les også

Kjære KrF. Lærte dere ingenting av reservasjonsrettdebatten?

Linn-Elise Øhn Mehlen skriver:

Les også

Hei, KrF! Skal jeg skamme meg over å ha tatt abort?