Norge vingler stadig mer i utenrikspolitikken, så hvorfor skal nettopp vi få plass i FNs sikkerhetsråd? | Malcolm Langford

  • Malcolm Langford
    Malcolm Langford
    Professor, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo
Kronprins Haakon besøkte FN i juni i forbindelse med lanseringen av Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd.

NUPI-forsker Nils Schia er for ukritisk til Norges sikkerhetsrådskampanje.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Aftenposten Viten (14. august) går NUPI-forskeren Niels Nagelhus Schia i bresjen for Norges kampanje om en plass i FNs sikkerhetsråd. Schia har rett i at det er en viktig institusjon som trenger land som er opptatt av (å holde) verdensorden. Men han stiller seg fullstendig bak Regjeringens argumenter uten å stille kritiske spørsmål. Hvorfor er det akkurat Norge verden trenger i denne viktige rollen og ikke Irland og Canada, våre hovedkonkurrenter.

Ifølge Schia fortjener Norge plassen fordi vi har så mye å bidra med, fra et «solid utenriksapparat» til etablerte «forsknings- og kunnskapsmiljøer». Men med sitt store nettverk av ambassader, er Canada rangert på 19. plass i Global Diplomacy Index. Norge er lavere, på 36. plass, ikke overraskende etter mange år med nedskjæringer. Riktignok har Norge et solid, sentralt forskningsmiljø, men ikke nødvendigvis mye mer eller bedre direkte forskning på sikkerhetspolitikk.

Les også

Norge søker plass i FNs sikkerhetsråd

Norges vinglende posisjon

Det er enda vanskeligere å svelge Schias andre argument: Økt innflytelse fra en sikkerhetsrådsplass betyr at Norge kan kjempe for «fredsarbeid, menneskerettigheter, humanitært arbeid og demokrati». Schia unnlater å nevne Norges stadig mer vinglende posisjon på disse verdiene i utenrikspolitikk.

Da Norges NATO-allierte klart brøt folkeretten i Syria med rakettangrep (USA) og invasjonen av Afrin (Tyrkia), var Norge musestille. Irland, derimot, er ikke et medlem av NATO og står friere – et argument landet bruker aktivt i kampanjen.

Da kvinnelige aktivister ble arrestert i Saudi-Arabia denne måneden, var det Canada som kom til deres forsvar. Likestillingslandet Norge var igjen musestille.

Da Kina unnlot å slippe den kreftsyke nobelprisvinneren Liu ut av fengsel, var det EU (med Irland) som sto på prinsippene. Norge med sin nye stillhet-for-handelsavtale med Kina, forble musestille.

Norge som moralsk supermakt?

Man kan nevne flere eksempler, men hovedutfordringen er dypere og strukturell. Norges spillerom som en moralsk supermakt har krympet betydelig. Norge er sårbar hvis andre land reagerer med sanksjoner eller andre restriksjoner. Vi er ikke bare små, men vi står alene i Verdens handelsorganisasjon.

EU-landene derimot, har en fellesfront på handel. Det betyr at Tysklands kansler kan gå til angrep på Kina, Tyrkia og USA uten å frykte betydelig økonomiske konsekvenser. Derfor er det uklart om Norge vil banke i bordet i FNs sikkerhetsråd.

Les også

Nå skal Norge kjempe for å slippe inn i Sikkerhetsrådet. Slik foregår den skitne valgkampen.

Til slutt skriver Schia at en sikkerhetsrådsplass vil løfte Norge status. Status er viktig for småstater som sliter med å bli kjent i verden. Men NUPI- forskere som Leira har beskrevet Norge som en «obsessive status seeker» – alltid opptatt av sitt renommé. Man må derfor stille spørsmål om hvor grensen går. Hvor mye av utenrikspolitikken skal handle om Norges merkevare? Styrker vi også den globale konkurransepolitikken som legger betydelig fokus på en stats plass i verden?

Støtte til Norges kampanje for en plass i Sikkerhetsrådet kan være på sin plass. Men vanskelige spørsmål må bli stilt og nyansering er påkrevd. Ellers blir vi fort bare en del av markedsføringsavdelingen til merkevaren Norge.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.