Debatt

Det er absurd at stater dreper mennesker for å vise at drap er galt

  • John Peder Egenæs
Et henrettelsesrom i Oklahoma. USA er et av 58 land i verden som benytter dødsstraff.

En henrettelse til er én for mye. Generalsekretær i Amnesty International Norge skriver på Verdensdagen mot dødsstraff.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Noen ganger kan jeg se det på ham med én gang.

Når min iranske kollega Madyar kommer på jobb og blikket hans går innover. Da vet jeg at det har skjedd noe grusomt med noen han kjenner i Iran. Hver gang håper jeg at det ikke er snakk om en henrettelse.

Staten dreper i 58 land i verden

John Peder Egenæs

For Iran er et av de 58 landene i verden hvor staten fortsatt dreper. 22 av disse gjennomførte henrettelser i 2013, med Iran og Kina i spissen.Madyar var selv politisk fange i Iran, og fra Norge har han i dag tett kontakt med politiske fanger og deres familier i hjemlandet.

Mohsen Amir Aslani (36) var en av dem. Han ble arrestert i 2006 og først sendt på isolat i ni måneder i det fryktede Evin-fengselet. Anklagene gikk ut på å ha «å ha fornærmet profeten Jonah», «korrupsjon som har truet landets sosiale og politiske velvære» og for å ha «gått i mot religionen Islam og Sharia».

Tortur og isolasjon er vanlig

I åtte år satt Aslani fengslet. De siste månedene ble han flere ganger sendt på isolat, noe som pleier å skje før en henrettelse. Aslani var livredd. Han visste at de som skulle henrettes, vanligvis ble hentet før klokken 05 om morgenen. Derfor satt han våken om nettene, og stirret på døren frem til det skjebnesvangre klokkeslettet. Ville de komme å hente ham nå? Var det denne dagen som skulle bli hans siste?

Ville de komme å hente ham nå? Var det denne dagen som skulle bli hans siste?

Dette skjedde flere ganger. Time på time på time med dødsangst. Hver gang ble han flyttet tilbake til en vanlig fengselscelle noen timer etter at klokken hadde slått 05. Aslani kunne puste lettet ut, selv om han ble torturert flere ganger i denne prosessen.

Men i det minste var han fremdeles i live.

  1. september i år ble familien oppringt fra fengselet, og fikk beskjed om å komme direkte til gravplassen dagen etter. 24. september ble Mohsen Amir Aslani hengt i Rajaeishahr-fengselet.

575 mennesker henrettet i Iran hittil i år

Verdenssamfunnet håpet på endringer etter at den såkalte liberale kandidaten Hassan Rouhani ble innsatt som Irans president i fjor. Det har ikke skjedd.

Offentlige henrettelser som skremselspolitikk fortsetter, og ifølge Amnestys kilder og kontakter har hele 575 mennesker blitt henrettet i Iran hittil i år. Dette er en blanding av uoffisielle og offisielle tall, for myndighetene forteller nemlig ikke om alle personene de henretter.

Kina holder antall henrettede hemmenlig

Det er de ikke alene om. Når Amnesty gir ut sin årlige dødsstraffrapport, med tall på alle offentlig bekreftede henrettelser verden rundt i året som har gått, så vet vi at det i virkeligheten er langt flere mennesker som er blitt tatt av dage.

Størrelsen på lommeboken din kan bety forskjellen på liv eller død

Grusomheten rundt bruken av dødsstraff blir forsterket av at det er forbundet med så mye hemmelighold. I Kina er antall henrettelser en statshemmelighet.

I Kina, Iran og de fleste andre land hvor staten dreper, så skjer det stort sett etter urettferdige rettssaker.

I rettssaker hvor størrelsen på lommeboken din kan bety forskjellen på liv eller død. Dødsstraff rammer stort sett fattige mennesker, som ikke har råd til å forsvare seg.

Engasjement nytter

I 37 år har Amnesty engasjert seg intenst for at stater skal slutte å drepe. Innsatsen nytter. Den gang hadde kun 16 land avskaffet dødsstraff – i dag har 140 land kuttet ut dødsstraff, enten i lovverket eller i praksis.

Stadig flere stater har innsett at et mord er et mord, uansett om det er et enkeltmenneske eller et lands myndigheter som står bak.

Det er absurd at man dreper mennesker for å vise at drap er galt.

I Iran står nå Reyhaneh Jabbari (26) i umiddelbar fare for å bli den neste kvinnen som føres inn i den blodige statistikken. Amnesty aksjonerer for å få stanset drapet.

Hver signatur teller for å vise iranske myndigheter at verdenssamfunnet sier nei til statlige mord.

Twitter: @johnpeder

Mer om tortur og dødsstraff:

Dødsdømt kvinne i Sudan:

Les også

Slapp dødsstraff for kristent giftemål - nå er hun pågrepet igjen

USA:

Les også

Dødsdømte fanger skal få vite hva de skal dø av

Saudi-Arabia:

Les også

  1. Dette venter Raif Badawi: Ti år i fengsel. 1000 piskeslag. Millionbot. Reiseforbud.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Dødsstraff
  3. Tortur