Debatt

Kunnskapsløst om Russland i norsk presse | Anki Gerhardsen

  • Anki Gerhardsen
    Frilansjournalist
Russlands president Vladimir Putin har mye å svare for, men demonisering virker først og fremst fordummende, skriver Anki Gerhardsen.

De vi intervjuer, skal i bunn og grunn svare på bare ett spørsmål: Hva betyr Putin for deg?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Den største overraskelsen ved å komme hit var å se at det faktisk bor vanlige folk her.»

Sitatet kommer fra en 20 år gammel student ved journalistutdanningen i Bodø. Han er på sitt aller første besøk i Russland og Arkhangelsk for å lage reportasje sammen med en russisk journaliststudent, og nå har han akkurat tatt innover seg at Russland aldri har gitt ham andre assosiasjoner enn maktmisbruk.

Anki Gerhardsen

Nabo uten nyanser

I tillegg til å skrive mediekritiske refleksjoner i Aftenposten jobber jeg for nettverket Barents Press, og en av de tingene vi gjør, er å lage kurs og samarbeidsprosjekter for norske og russiske journalister. Målet er ikke å velte det russiske regimet eller å belære russerne om hvor elendige betingelser de lever under, men å gi journalistene en arena for kunnskapsutveksling, kunnskapsinnhenting og egenerfaring slik at de skal være bedre i stand til å gi publikum bred og faktabasert journalistikk om naboens livsbetingelser og samfunnsforhold.

Og nyanserte beretninger om denne naboens liv er det lite av i norsk presse. For til tross for at vi har felles grense og en betydelig felles historie, er russisk hverdag nærmest fraværende i mediefortellingen.

Menneskene som bor i dette enorme landet, er bare interessante hvis de på en eller annen måte kan rammes inn av en fortelling om Putin og hans eskalerende herskesyke. Den rammefortellingen sitter så stramt at kulturen, næringslivet, kunsten, tenkningen og bevegelsene i dette samfunnet er redusert til scenografi og rekvisitter. De vi intervjuer, skal i bunn og grunn svare på bare ett spørsmål, og det spørsmålet lyder slik: Hva betyr Putin for deg?

Les også

Vet vi nok til å dømme Russland i giftsaken? Ikke alle mener det

Forutinntatt og snevert

Det er hevet over tvil at Russlands demokratiske utvikling er et sorgens kapittel. At korrupsjonen er omfattende, at makten rår i stadig sterkere grad, og at den frie pressen blir stadig mindre fri. Men ved sjelden å lete etter andre fortellinger stivner vår oppfatning av russere. Det gjelder også evnen til å formidle alle hendelser med et åpent og kritisk perspektiv.

Nordmannen Frode Berg var så vidt arrestert og siktet for spionasje i Moskva før kommentatorer, politikere og eksperter plasserte det fulle ansvaret hos Putin. Å tenke seg at saken like gjerne kunne handle om mislykket norsk etterretning som russisk maktdemonstrasjon, var så fjernt for journalistene som intervjuet at det knapt ble løftet som en reell mulighet.

Mediedekningen av Skripal-saken er preget av en lignende forutinntatthet. Aftenpostens journalister har som et sjeldent unntak belyst muligheten for at andre enn russiske myndigheter kan stå bak nervegass-angrepet på denne eks-spionen, men utover dette lar vi stort sett britene fortelle oss hvem som har gjort hva.

Les også

Utenrikskommentator Frank Rossavik: May bør legge frem bevis for at Russland sto bak

Demonisering fordummer

Raske konkusjoner og manglende nysgjerrighet henger ofte sammen. Putin har mye å svare for, men en demonisering virker først og fremst fordummende. Dernest er det med på å bygge fordommer som kan gjøre relasjonen mellom våre land dårligere enn den trenger å være, både på et politisk og mellommenneskelig plan.

At en norsk 20-åring ikke har tenkt på russere som folk flest før han møter dem ansikt til ansikt, må vår egen presse bære en del av ansvaret for.

På Twitter: @Anki_Ger

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3c028eb059d5bbb0eb5b2940ae30144b/Anbefalte%20saker%20fra%20Debatt%20%26%20meninger%20

Les mer om

  1. Medierevisjonen
  2. Russland
  3. Journalistikk