Ni regler for kronisk syke | Karin Varntresk

Vi lever på skattebetalernes penger. Vi blir sett ned på. Og vi får høre det. Vi bør helst unnskylde oss for alt vi gjør.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Vi, de kronisk syke, er en utgiftspost for velferdssamfunnet og deler det stemplet med blant annet eldre, flyktninger, rusmisbrukere og alle andre som samfunnet ikke tjener penger på. Vi koster. Menneskeverd måles etter produktivitet. Vi lever på skattebetalernes penger. Vi blir sett ned på. Og vi får høre det. Vi bør helst unnskylde oss for alt vi gjør.

Her er 9 regler for kronisk syke:

  1. Gjør du noe, forbered deg på kommentaren: «Jaså, du greier det, du som er syk ...» sagt i en mistenksom tone.
  2. Gjør du ikke noe, forbered deg på kommentaren: «Du må da orke litt, selv om du er syk ...» sagt i en bebreidende tone.
  3. Smiler du og er glad, blir du møtt med kommentaren: «Jeg trodde du var syk».
  4. Smiler du ikke, blir du møtt med kommentaren: «Opp med hodet, ingenting blir bedre av at du depper. Vær positiv, så blir alt mye bedre!»
  5. Deltar du i en sosial sammenheng, vær alltid forberedt på at noen bemerker det, ikke fordi de er glad for å se deg der, men fordi de ikke skjønner at du orker: «Du er jo syk!»
  6. Lar du være å delta i en sosial sammenheng, er kommentaren: «Ja, men tror du ikke du ville hatt godt av å komme deg litt ut blant folk?»
  7. Ethvert svar på spørsmålet «Hvordan har du det?» vil alltid være feil svar. Enten fordi du er for positiv eller for negativ.
  8. Vær alltid forberedt på å forklare og forsvare hvorfor du gjør det du gjør i enhver situasjon, og vær klar over at svaret ditt alltid vil bli gjenstand for diskusjon.
  9. Friske vil kappes om å fortelle deg løsningen på alle dine problemer. Det er bare å gjøre som dem! De har jo holdt seg friske.

Innlegget er tidligere publisert på Karin Varntresks blogg Trollmors tanker.

  • Her kan du lese mer om kronisk syke og kronisk sykdom:
Les også

Kronisk sykdom. Ikke til å dø av, men til å prøve å leve med. | Knut Olav Åmås

Les også

Jeg har en kronisk sykdom. For å ha en «normal» hverdag må jeg forholde meg til over 30 personer | Ramya Devulapalli

Les også

Slik deles sykdommene våre inn etter status og prestisje

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.