Debatt

Europa må ikke bøye av for en autoritær, uforutsigbar demagog | Eirik Sætre

  • Freie Universität (berlin)
  • Statsvitenskap Ved Uio
  • Europastudier
  • Eirik Sætre
591209d4-68a1-eb10-2bcd-85dddd82af25.jpg

President Recep Tayyip Erdogan forsøker å føre Tyrkia tilbake til middelalderen.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Den 15. april 2016 klokken 13.00, led ytringsfriheten i Europa et alvorlig nederlag: Tysklands Forbundskansler Angela Merkel kunngjorde at satirikeren og komikeren Jan Böhmermann kunne tiltales og straffeforfølges for sitt svært grove, satiriske angrep på Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Diktet var åpenbar satire

Den verbale bredsiden mot presidenten fant sted på et populært tysk TV-program i slutten av mars, og reaksjonene lot ikke vente på seg fra offisielt tyrkisk hold. I innslaget, et for anledningen velformulert dikt, anklaget han Erdogan for en rekke obskøniteter, blant annet sex med dyr og barn.

Det er hevet over enhver tvil at diktet var satire, ment som tilsvar til tyrkiske myndigheters protester mot et tidligere innslag på tysk TV: En svært mye mer uskyldig gladsang om enkelte av Erdogans uvaner, blant dem å banke opp fredelige demonstranter.

Erdogan ble rasende.

Ytringsfrihet mot europeisk løsning på flyktningkrisen

Böhmermanns dikt, og potensielle straffeforfølgelse, kommer på et svært kritisk tidspunkt, da Tyrkia på mange måter sitter med nøkkelen til å løse flyktningkrisen for EU.

President Erdogans velvilje er avgjørende for EUs plan om å returnere flyktninger til Tyrkia, og Forbundskansleren må dermed foreta en svært vanskelig avveining mellom innenrikspolitisk press for en ukrenkelig ytringsfrihet, og utenrikspolitiske/innenrikspolitiske interesser hva gjelder en helhetlig europeisk løsning på flyktningkrisen.

Det aller mest problematiske er likevel at Böhmermann straffeforfølges på direkte oppfordring fra tyrkiske myndigheter.

Kunngjøringen om straffeforfølgelse er altså ikke et tysk initiativ, men et resultat av tungt politisk press fra Ankara. Den tyske straffelovens paragraf 103, som omhandler majestetsfornærmelser, er til vanlig en sovende paragraf, for anledningen vekket til live. Da hjelper det lite av Forbundskansleren i samme vending igangsetter en vurdering av å avskaffe paragrafen. Knefallet for Erdogan er et faktum. Resten er tåkelegging.

Personlig er jeg ikke i tvil hva gjelder Böhmermanns innlegg: Ytringsfriheten må ikke røres. Europa må ikke bøye av for en autoritær, uforutsigbar demagog som forsøker å føre Tyrkia tilbake til middelalderen.

Disse bildene er tatt fra videoen som fikk den tyske ambassadøren til Tyrkia kalt inn på teppet. Det var reaksjonen fra tyrkiske myndigheter som virkelig satte fart på spredningen av videoen.

Europa må ikke bøye av for press mot grunnleggende rettigheter. Böhmermann må slippe tiltale.

Hashtaggen finnes allerede. Bruk den: ‪#‎freeböhmi

Twitter: @eiriksaetre

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Korrespondent Silje Rønning Kampesæters bakgrunnssak:

Les også

Denne tyske videoen har fått Tyrkias president til å se rødt

Mala Wang-Naveen kommenterer:

Les også

«Det er å vise alle de som jobber for ytringsfrihet i Tyrkia fingeren»


Les også

  1. Aftenposten mener: Tyrkia er et problem for NATO

  2. Tyrkia kjemper mot terror, skrev første ambassaderåd ved Tyrkias ambassade til Norge

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Debatt
  2. Tyrkia
  3. Ytringsfrihet