Debatt

Vis Kina respekt!

 • Ingar Holst

Kina har mange problemer og utfordringer, men brudd på menneskerettighetene er ikke blant dem.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Aftenposten nylig gjentar flere norske politikere sitt mantra "Kinas brudd på menneskerettighetene". Kina av i dag har mange problemer og utfordringer, men brudd på menneskerettighetene er ikke blant dem. Kina er verdens største land, mye over én milliard mennesker, og om man graver lenge nok og dypt nok, kan man finne eksempler på absolutt alt, også på brudd på menneskerettighetene, men disse hører med til sjeldenhetene og blir slått hardt ned på av sentralregjeringen.

Ikke samme land som jeg bor i

Jeg leser beskrivelsene av Kina som Thorbjørn Jagland og Trine Skei Grande gir til beste i Aftenposten og lurer på om de beskriver det samme landet som jeg har bodd i siden 2002. Når var Thorbjørn Jagland eller Trine Skei Grande i Kina sist? Har de overhodet vært her? Hva er deres bakgrunn for å uttale seg?

Kritikken mot Kina som fremføres i norske mainstream-medier blir spesielt grell når man sammenholder den med den totalt fraværende kritikken mot Norges hovedallierte USA i de samme medier. USA bryter vitterlig systematisk menneskerettighetene på det groveste og angriper regelmessig sakesløse land verden over og dreper uskyldige sivile for fote. Blant USAs dissidenter er det mange verdige fredspriskandidater, men Thorbjørn Jagland valgte likevel Liu Xiaobo, som er dømt for landsforræderi ved å ha tatt imot millionbeløp fra utenlandsk etterretning. Man kan mene at straffen er streng, ja vel, men til sammenligning soner norske drapsmenn ofte et ensifret antall år i pittoreske kolonihager med hyppige permisjoner for å gå på kino og restaurant. Kanskje det er våre straffer som er for milde?

En kunstner malte en gang et stort portrett av Anders Lange mens han satt på do – en blodig fornærmelse som Anders Lange avvæpnet ved å besøke galleriet, håndhilse på kunstneren og å rose maleriet. Dette er den norske, kulturelle koden for å møte fornærmelser. Kinesere reagerer ikke slik på blodige fornærmelser, og det må det offisielle Norge snart begynne å ta innover seg.

Dalai Lama har igjen tenkt seg til Norge, og Aftenposten omtaler ham som "tibetanernes åndelige leder", en tittel Dalai Lama har gitt seg selv. Dette er like latterlig som om jeg skulle utnevnt meg selv til "nordmennenes åndelige leder".

Informert kritikk

Konge, regjering, storting, nobelkomité og norske medier må nå begynne å vise Kina et minimum av respekt. Respekt betyr ikke fravær av kritikk. Kritikk av Kina ønsker vi velkommen, men det bør være informert kritikk og den bør være balansert i forhold til kritikk av andre land. Kina av i dag er tross alt en rettsstat som preges av humanisme og liberale verdier.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Den russiske ambassaden sier forholdet til Norge ikke er holdbart. Statsministeren kaller det propaganda

 2. VERDEN

  – Det er klare grenser for hva slags tiltak Tyrkia kan iverksette

 3. NORGE

  Fire av ti skoler har ikke rutiner for elever som har vært lenge borte fra skolen

 4. DEBATT

  Europarådets misère og Jaglands manglende klare tale | Engesland og Ekeløve-Slydal

 5. VERDEN

  Ber Jagland vurdere sin stilling som Europarådets generalsekretær

 6. DEBATT

  Det er ikke Thorbjørn Jagland som har ansvar for korrupsjonen i Europarådet