Debatt

Vinner Tøyen valget?

 • Heidi Marie Kriznik
  Leder, Den norske Forfatterforening
 • Elise Koppang Frøjd

Det er ofte lokalt det merkes hvilken politikk som regjerer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I mai i år ble det holdt et stort folkemøte på Tøyen, arrangert av Tøyen-beboere. Representanter fra alle partiene deltok til debatt. Datoen for folkemøtet sammenfalt med avgjørelsen om Munch-museets plassering, Tøyen-løftet ble lansert med brask og bram. Tøyen-beboerne ble håpefulle. For ikke siden 2002 har Bydel Gamle Oslo mottatt Indre Øst-midler, og Høyre-byrådet har over lang tid forsømt Tøyen.

La oss si det igjen: Vi liker oss på Tøyen. Vi har engasjerte beboere, folk prater sammen der de møtes. Vi har lekeparker, akebakker, barnevennlige kafeer, konditoriet der Esther på 87 år drikker kaffe hver dag. Vi har Arifi, en aktiv drivkraft i det somaliske miljøet, vi har et fargerikt fellesskap og mangfold.

Vi har gatefest med mat for alle, og Pimp your bike-dager på Tøyensenteret. Vi har snart ikke lenger Munch-museet, men vi har Tøyenbadet, Botanisk hage, Naturhistorisk museum, Miniøya for barn og snart Øyafestivalen. Men Tøyen har også store utfordringer. Bydelen har høy barnefattigdom, og hovedstadens høyeste andel mottagere av sosialhjelp. Stadig flere foreldre flytter fra området når barna skal begynne på skolen. Dette er et problem, og bidrar til ytterligere segregering i området vårt og på skolen.

Hvilke muligheter gis barn som vokser opp på Tøyen i dag? Arifi som har bodd på Tøyen i 16 år har sett en generasjon unge gutter gå til grunne. Skal vi fortsette å se på det, og at de sosiale forskjellene vokser?

Endringene foreslått i Tøyen-løftet vil i liten grad gjøre noe med de negative strukturene. De punktene i avtalen som kan bidra er runde i formuleringene, som at omfanget av rus— og psykiatritilbud skal kartlegges for å vurdere om noen av tilbudene kan flyttes. Tettheten av rus- og psykiatritilbud (målt i antall plasser pr. 1000 innbyggere) er langt høyere på Tøyen enn gjennomsnittet for hele Oslo.

Nylig sendte byrådsleder Stian Berger Røsland en oppfordring til Jens Stoltenberg om at staten bidrar til Tøyen-løftet. Vi mener at en statlig støtte og et økt fokus på de strukturelle utfordringene, vil være avgjørende for at Tøyen-løftet skal oppnå den slagkraften det lover.

Sats ytterligere på Tøyen! Det er en oppfordring til både kommunale og statlige politikere. Det er på tide å snu utviklingen på Tøyen, og hindre at virkningene av mange år med dårlig bystyring blir langsiktige.

I Norge er det et bredt politisk mål å utjevne sosiale forskjeller. Da må man tørre å tenke stort, langsiktig og kreativt. Fremtidens Norge er et fargerikt fellesskap. Vi har et felles ansvar for å få det til. På Tøyen står engasjerte beboere klare til å ta sin del av ansvaret. Så hvem av politikerne vil ta tak på Tøyen?

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Brasils barneprostitusjon | Fagfilosof Anders Solli Sal og barnerettsforkjemper Mats Liland

 2. DEBATT

  Kort sagt, lørdag 18. august

 3. DEBATT

  Dette handler ikke om likegyldighet

 4. DEBATT

  Samferdselsministeren: Nøyaktig om jernbanen

 5. DEBATT

  Nei, Elin Ørjaseter, kunstnere hever seg ikke over andre

 6. DEBATT

  Håndhilsenekt – en menneskerett?