Debatt

Anledning skaper fyll

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Torstein Hvattum forteller i Aftenposten 16. august fra en konsert. Han liker «adgang til at publikum kan ta med seg et glass fra baren inn i salen. Det smaker ekstra godt med noen leskende slurker...»

Noen tok med mer enn ett glass, måtte hente mer og gå på toalettet. Hver gang måtte hele benkeraden reise seg. «Gudene skal vite at det provoserer oss», skriver Hvattum. Han er for lett tilgjengelighet av alkohol, men mot de følger vi ofte ser.

Forskning viser at årlig plages ca. 1450000 voksne nordmenn av andres fylleadferd (antall barn er ukjent). Hvattums problem er ikke det verste. I løpet av et år skades vel 100000 voksne nordmenn fysisk av fulle personer, hvorav ca. 47000 kvinner.

Mennesker kan ha rett til å ta sjanser med egen helse, men ikke til å plage andre. Det var særlig derfor flertallet tvang alkoholen tilbake for ca. 100 år siden, slik at man bl.a. ikke kunne drikke på konserter.

Det heter at «Anledning skaper tyv». Forskning viser at det også er slik i Norge at anledning skaper fyll. Å få i pose og sekk – å ha lett tilgjengelig alkohol uten å straffes med plagsom fylleadferd, er like fjernt som før.

HANS OLAV FEKJÆR

psykiater, Oslo

Les mer om

  1. Debatt