Debatt

Språket vårt | Mer i begeret |Per Egil Hegge

  • Per Egil Hegge

Lørdag 25. februar fikk spaltens kritikere vann på mølla etter en tabbe fra spaltebestyrerens side.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Han – altså jeg – undervurderte det kulturelle nivå i redaksjonen i bladet Her & Nå, som gratulerte Øystein Sunde med 70-årsdagen og nevnte at «begeret var nådd». Det var en subtil referanse til en av Sundes CD-er fra slutten av forrige århundre, nærmere bestemt 1999, hvor trubaduren bruker uttrykket «nå er begeret nådd». Det er ikke bra for renommeet å avsløre at man – igjen altså jeg – ikke kjenner sine klassikere bedre.

Per Egil Hegge

I godt selskap

Nå er man alltids i godt selskap. Samme dag skrev en kommentator i Dagbladet følgende: «… nyankomne og tunge kriminelle. Han ga amnesti til «Dreamers» og sa at forseelser kunne man se gjennom fingrene på, selv om» osv.
Noen kriminelle er i øvre vektklasse og dermed nokså tunge; bruk av anabole steroider og stort inntak av burgere og øl gjør sitt. Men uttrykket for dem som begår alvorlige forbrytelser, er «tungt kriminelle», parallelt med «offentlig ansatte» og «dårlig preparerte løyper». Her er ‘tungt, offentlig og dårlig’ adverb, ikke adjektiver, og de skal ikke bøyes. Det går ikke bra i den neste setningen heller: Det faste uttrykket er «se gjennom fingrene med noe». Det er ikke spesielt logisk. Vi har det fra tysk via dansk, og det betyr å la være å bry seg med noe som man godt kunne ha hengt seg opp i eller kritisert. Danskene bruker ubestemt form: «Se gennem fingre med noget». Man kan se mellom fingrene på noe, men det blir svært konkret, så konkret at vi da må bruke preposisjonen ‘mellom’ og ikke ‘gjennom’.

Kongen og preposisjoner

Så en overflødig preposisjon i redaktør Harald Stanghelles artikkel om kong Harald her i avisen 21. februar. Han siterte kongen slik: «Vi skal kjenne på at vi – på tross av vår ulikhet – er ett folk.» Å ‘kjenne på noe’ er psevdopsykologisk motesjargong. Kongen sa «vi skal kjenne at» osv.

Les mer om

  1. Språket vårt
  2. Dagbladet
  3. Øystein Sunde