Debatt

Kort sagt, torsdag 16. mai

 • Debattredaksjonen

Brexit. ME-debatt. Barn og musikk . Dette er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kokkvold er forutinntatt om brexit

Det er fascinerende hvordan Per Edgar Kokkvold stadig benytter Aftenpostens spalteplass til å uttrykke sitt forutinntatte inntrykk av EU. I tidligere kronikker har han sammenlignet EUs ambisjoner med Hitlers tredje rike, noe vi i dag kaller «fake news».

I sin kronikk 12. mai om brexit skriver han at EU mener britene må lide «fordi det stemte som de gjorde». Det er å snu ting på hodet. EU har tilbudt britene en rekke alternativer for å imøtekomme Londons eksplisitte ønske om best mulig adgang til EUs indre marked, være seg norsk, sveitsisk eller canadisk modell.

I Mays utmeldelsesavtale har britene oppnådd akkurat det regjeringen i London ba om: forsvar av borgerrettigheter, et rettferdig finansielt oppgjør og mulighet til å opprettholde tollunionen for å unngå en hard irsk grense. I den politiske erklæringen om det fremtidige forholdet er også britenes røde linjer lagt til grunn. De ønsker full regulatorisk frihet og opphør av fri flyt av arbeidskraft. Derfor har britene valgt en Canada-løsning fremfor videre tilknytning til det indre marked. Årsaken til britiske lidelse skyldes heller Underhusets manglende evne til å bestemme seg for hva de ønsker i stedet for Mays avtale.

Paal Frisvold, redaktør, Europeiskpolitikk.no


Saugstads «fakta» om ME

Ola Didrik Saugstad mener at jeg sludrer om ME (Aftenposten 14. mai) og er uenig i at vi ikke trenger å slå hverandre i hodet med forskningsresultater. Problemet er at de forskningsresultatene han viser til, snarere er «fake news».

Saugstad hevder at den såkalte PACE-studien «er blitt avkledd». Selv om noen hevder å ha fått det til, har Health Research Authority, som ifølge forskning.no er en britisk «vaktbikkje for forskning», nylig konkludert med at det ikke er grunnlag for å kritisere den. Saugstad hevder så at «en Cochrane-oversikt om kognitiv adferdsterapi ved ME er trukket tilbake.» Jeg sjekket for noen minutter siden på cochranelibrary.com. Påstanden er usann.

Saugstad etterlyser dokumentasjon på at pasienter er blitt friske av kognitiv tilnærming. Han finner det på Recovery Norges hjemmesider (recoverynorge.org). Jeg tror han egentlig vet det.

I motsetning til Saugstad oppfatter jeg at ME-forskningen peker i retning av at kroniske stressmekanismer ofte er involvert. I så fall er det en god idé å forsøke å rette behandlingen mot det stresset som vedlikeholder sykdommen.

Georg Espolin Johnson, lege og idéhistoriker


Når gutter synger

Søndag 5. mai ble Haydns verk Årstidene fremført av et stjernelag i Universitetets aula. Midt blant disse sto Bislett guttekor invitert av Norges kanskje beste kor, Det Norske Solistkor. Å be unge gutter under 12 å fremføre et så krevende stykke, er risikabelt. For guttene var det litt som å gå fra barnefotball til å bli invitert inn for å spille for Barcelona.

Steven Ray Wilson har helt rett når han skriver i Aftenposten at ikke alle er skapt for idretten. Vi trenger flere arenaer for gutter som handler om å mestre – ikke vinne eller tape.

Vårt kors filosofi er å inkludere alle. Vi er ikke redd for kaos og høyt støynivå på øvelsene. Mange av våre gutters evne til konsentrasjon og stillesitting ville utelukket dem fra andre kor. Med våre handlinger viser vi: «Vi har tro på deg likevel!»

Tilbake til Haydn-konserten. Guttene hadde øvd i månedsvis. Ikke for å lykkes i andres øyne, men for å gi noe de kunne være stolte av og huske som ekte og rått. Da de gikk på scenen tok de del i et fellesskap som lykkes. Sammen fikk de stående applaus.

Marius Astrup Thoresen, dirigent i Bislett guttekor

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger Facebook og Twitter.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5