Debatt

Tvisynt toleranse

 • Andrew P. Kroglund

Aftenpostens søkelys på «moralpolitiet» på Grønland viser internjustisen i visse norske muslimske miljøer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
 1. januar maner Jahn Otto Johansen oss til ikke å la oss forføre av «toleranse som dreper». Det er lett å slutte opp om. Men la oss samtidig ta oss tid til å feire ti gode nyheter fra den muslimske verden i 2009:
 2. Saudi-Arabia innviet King Abdullah Science and Technology University, landets første universitet med undervisning for begge kjønn. Dette i et land som ellers kjennetegnes av kjønnsapartheid. Store ting begynner i det små. Princeton University ga kvinnelige studenter adgang først i 1969.
 3. I Qatar sender Al-Jazeera nyheter til et ellers kneblet arabisk folk. De er åpne og kontroversielle. Qatar styrket sin rolle som utdannelsessenter for hele Gulfen.
 4. En undersøkelse av Pew Forum on Religion and Life viser at USAs muslimer er kjennetegnet ved en usedvanlig høy grad av integrering. Landet har en profilert homofil imam.
 5. Informasjonsrevolusjonen stormer videre i den arabiske verden. En undersøkelse nylig viste at 36 prosent svarte at de bruker Internett flere ganger i uken, og at de som aldri bruker Internett, er på 38 prosent, mot 52 prosent i 2008.
 6. Albania forsøker å bli det første «grønne landet» i Europa og satser massivt på alternative energikilder. Disse europeiske muslimene er ofte mer sekulære enn tyske, spanske og polske kristne.
 7. Ved parlamentsvalg i mai ble fire kvinner for første gang i historien valgt inn i parlamentet i Kuwait.
 8. Indonesia, verdens mest folkerike muslimske stat, gjennomførte et vellykket parlamentsvalg. Økonomien vokser, og landet er et av tre muslimske G-20 medlemmer (sammen med Tyrkia og Saudi-Arabia). President Obamas popularitet påvirker landet i moderat retning.
 9. Tyrkia leder an i en modernisering av lovfortolkninger innen islam, og har åpnet for kvinnelige religiøse lærere. Det jobbes tålmodig for kvinnelige imamer i flere land.
 10. Stabiliteten har vendt tilbake til Libanon. El vellykket parlamentsvalg ble gjennomført i juni, uten syrisk innblanding. Igjen arrangeres kulturfestivaler, og antall turister nådde nye høyder, ca. to millioner.
 11. Irans befolkning nekter å bøye seg for landets prestestyre, etter at president Ahmadinejad manipulerte seg til seier. Motstandskampen lot seg ikke knekke.

Amin Maaloufs siste essay, «Verden i ubalanse», viser oss verdien av også å respektere muslimsk kultur, men uten å gå på akkord med Vestens antikke demokratiske idealer. Kanskje det kan lede til flere positive trender i 2010?

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Islamkritikk skal forsvares – men ikke muslimhat | Nancy Herz

 2. DEBATT

  Tid for en beslutning mot muslimhets

 3. DEBATT

  Hets og trakassering innad mot muslimske jenter med kritiske røster bør belyses mer.

 4. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 19. juni

 5. DEBATT

  Per-Willy Amundsen: Folkevandringen fra muslimske land bør opphøre

 6. DEBATT

  Ungdom utfordrer både menighetens og samfunnets kjønnsidealer | Ronald Mayora Synnes