Debatt

Usman Rana er en moderne mørkemann | Mina Bai

  • Mina Bai, norsk-iransk forfatter og samfunnsdebattant

Usman Rana unngår bekvemt å nevne religionens rolle i angrepene. Terroristene er muslimer, enten han liker det eller ei.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Usman Rana er en viktig stemme i islam-debatten. Det er rosverdig at han forsøker å forene islam og demokrati. Men han bommer i sin kronikk i Aftenposten 27. juli der han hamrer løs på sekulære muslimer.

Muslimsk mote å skylde på de ikke-religiøse

Han hevder at muslimske terrorister har gått for langt i sekularisering av seg selv, derfor er de blitt massedrapsmenn. De som blir tiltrukket av ekstreme grupper er, ifølge ham, lite skolert i islam. Han nevner den «ikke-religiøse» Nice-terroristen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel og
Orlando-terroristenOmar Mateen.

Det er blitt muslimsk mote å gi sekulariseringen skylden for terrorangrepene i Europa. Rana unngår bekvemt å nevne religionens rolle i disse angrepene. Alle terroristene er muslimer, enten han liker det eller ei. Bakgrunnen i en muslimsk familie, eller det at de har vokst opp i et muslimsk land, har påvirket dem til å utføre angrepene.

Vi blir hjernevasket av koranskoler og foreldre

Fra barndommen av blir det plantet religiøse frø i oss med muslimsk bakgrunn. Vi blir indoktrinert av islam; religionen er viktigere enn vår nasjonalitet. Det første en muslim fra et annet land spør om, er om du
er muslim, ikke hvor du kommer fra.

Vi blir hjernevasket av koranskoler og foreldre; religionen griper inn i alle aspekter ved livet, den er allestedsnærværende og altomfattende, fra påkledning til bønn, fra levemåte til ekteskap, fra omskjæringen som barn til døden.

Skammen kan oppveies av terror

Jeg kommer fra en familie hvor det religiøse elementet var til stede i alt. I voksen alder kan man utenfor foreldrenes kontroll drikke, ha kjærester og leve et «vilt» liv, men dette forsterker skammen og den fortapelsen man er blitt hjernevasket til å tro på.

Skammen kan hente deg inn når som helst og hvor som helst. Jo villere man har levd, desto dypere blir fortapelsen om man ikke får gjort opp sitt regnskap med Allah. Men har man vært en taper i livet, kan man fremdeles bli en helt hos Gud ved å drepe noen titalls hedninger og deretter seg selv.

Orlando-terroristen «Mateen» gikk til moskeen en gang i uken. Nice-terroristen hadde radikalisert seg på nettet.

Religiøs oppvåkning gir anerkjennelse

Den svenske politikeren Mona Salin fortalte at svensk radikalisert ungdom som har sluttet seg til IS, ofte er unge menn som ikke har levd opp til familiens forventninger.

Drømmen om at de skulle bli leger og ingeniører brast, de lever i synd med alkohol og kjærester. Men ny religiøs oppvåkning gir dem
anerkjennelse fra foreldre som ikke ser at barna er i starten av en fatal reise som kan ende hos IS i Syria.

Rana glemmer martyrdommen - snarveien til Gud

Usman Rana har skrevet bok om norsk islam, men han glemmer martyrdommen i islam, noe Oliver Roy, verdens fremste ekspert på radikalisering, holder frem som et rekrutteringsgrunnlag for terrorister.

I islams historie har et stort antall menn tatt en snarvei til Gud og hans profet ved å bli martyrer. Under Irak-krigen gikk tusenvis av 15-16-årige gutter «frivillig» inn i minefeltene. Prestestyret hengte billige plastnøkler til paradisets port rundt halsen deres og ga dem en egen martyravdeling på gravlunden.

Jeg er lei av muslimenes ikke-ansvar

Ifølge Rana ville vi ikke fått radikaliseringen av muslimer uten Irak-krigen.

Ingen benekter at invasjon av Irak var et feilgrep. Men jeg er lei av muslimenes ikke-ansvar. Alt er Vestens skyld. Rana nekter, i likhet med den muslimske majoritet, å se at sjiaer og sunnier fortsetter å drepe hverandre – som de har gjort i tusen år.

Når skal de religiøse lederne se sitt ansvar for hva de lærer oss i islams navn og hva lærdommen gjør med landene våre? Vi må selv ta ansvar for problemene vi systematisk fornekter, og komme ut av vårt elendige selvbedrag.

De har faktisk innvandret til et sekulært land

Rana angriper den «aggressive og antimuslimske franske sekularitet».

Sekularitet er en grunnleggende søyle i det vesteuropeiske samfunn. Kanskje det er på tide at muslimer, som ikke har reformert sin religion og står uten sekulære referanser, får med seg at de har innvandret til et sekulært land og at denne sekularitet støtter fri religionsutøvelse, gir støtte til moskeer og anerkjennelse til muslimske borgere.

Den samme sekularitet beskytter oss fra å bli slaver av religiøse dogmer og gir Rana frihet til å ytre seg om den fæle franske sekularitet.

Ranas «riktige religion»

Ranas kur mot elendigheten er enda mer religion, han forteller hvordan «de rette imamene», «de rette koranversene», ville hjulpet. Med Ranas «riktige religion» (hva enn det er), hadde vi hatt en terrorfri verden.

Ranas kur viser hva slags hjernevask som foregår i religiøse hoder. Svaret på alt ligger i religion og mer religion, vi må underordne oss hierarkiet med den feilfrie profeten og Allah på toppen, og vi andre der nede.

Løsningen er ikke humane verdier, men religiøsitet på «riktig
måte».

Innlegget ble først publisert på Mina Bais blogg Rett på sak

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebookog Twitter

Les også

  1. Essay: Vi kan gjenfinne verdens konflikter i Frankrikes forsteder | Catherine Guilyardi

  2. - Jeg vet ikke hvor ofte jeg hører «Du er en grei muslim, men.. »

  3. Ikke forklar all elendighet i verden med islam. Det holder ikke vann | Uzair Ahmed

Les mer om

  1. Islam i Norge
  2. Terrorisme
  3. Orlando-terroren
  4. Ekstremisme