Debatt

Slik gikk det da jeg tok festvoldtektsamtalen med min sønn | Anne Karin Nordskag

  • Anne Karin Nordskag
    Anne Karin Nordskag
    Daglig leder og kommunikasjonstrener, Krystallklart budskap

I det avgjørende øyeblikket er det kanskje akkurat dine ord som stopper din tenåring fra å gjøre noe dumt.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg hadde akkurat fått hodet over dynen og skrollet nedover vg.no da ordene lyste mot meg: «Det sykeste er fadderuken. Da står førsteklassejenter på rekker og suger guttefadderne i skogen», sier «Johannes», anklaget for flere voldtekter. Politiet slår alarm og forteller om en grenseløs sexkultur blant barn og unge.

Gutter inviterer, sjenker jenta, tømmer seg og går tilbake til gutta

En kultur som kort sagt går ut på at gutter inviterer jenter til fest, sjenker dem, tar dem med på et rom eller ut i hagen, tar av dem klærne, overhører om jenta sier «nei» eller «stopp», tømmer seg, kler på seg, går tilbake til gutta, alle jubler og tar «give me five». Målet med helga er nådd. Sex. Tilbake står jenta på rommet alene.

I tillegg spres bilder og video. Ei jente som nettopp har startet i første klasse på videregående skole prøver å leve opp til forventningene til fadderuka. Hun står på kne, med bind foran øynene. Folk står rundt og tar bilder og filmer at hun suger en guttefadder som går i tredje.

Prisen jentene betaler er høy

Prisen disse jentene betaler er høy. Psykiske problemer, risiko for kjønnssykdommer og graviditet, samt bilder og video på sosiale medier som viser at de har sex i beruset tilstand.

Bilder og filmer som blir spredt på nettet, og som vil dukke opp igjen for all framtid. Når de får ny kjæreste, når de skal møte familien hans for første gang, når de søker på ny jobb, når de blir lagleder i idrettslaget - når de får egne barn en gang langt fram i tid og barnet googler mamma. Noe å tenke på?

Hvem har gitt guttene dette kvinnesynet?

Gutta tenker lite over at det de gjør både er moralsk forkastelig og ulovlig.

«Johannes» forteller han ikke visste at det å spre bilder på nettet var ulovlig. At han sjenker og har seg med jenter, gjerne yngre enn ham selv, som han etterpå foraktfullt kaster fra seg, skyldes «kvinnesynet».

Hvem har gitt ham det kvinnesynet? At jenter er horer? Er det påvirkning fra pop-kulturen (musikk, film, pc-spill etc)? Er det fra religiøse miljøer som fortsatt mener kvinner enten er en hore eller madonna? Er det fra eldre gutter? Fotballtreneren? Far?

Jeg må innrømme, at da jeg leste denne artikkelen, ble jeg fly forbanna. Jeg ble rasende.

Hva i helvete er det unge gutter innbiller seg? Hva i helvete er det de tenker på?

Eller vent - det vet vi. De tenker på sex. Som «Johannes» sier: «Gutta drar jo ut for å ha sex. I kveld skal jeg knulle». Men stopper det der? Er den ingen flere tanker i hodet? Og hvis svaret på det er ja; er det kult? Er det ok? Virkelig?

Sitter det en far og tenker at det er kult at sønnen legger ned damer?

Hvor er foreldrene i alt dette? Eller sitter det en far i dag og tenker at det er kult at sønnen er blant de populære, som drar på fest, har kompiser - og legger ned damer (det hører jo tross alt ungdomstiden til, ikke sant, he-he). Så tenker han tilbake på gamle minner og humrer. Det var tider det …

Det er vår forbannede plikt som foreldre å oppdra våre barn til å behandle andre med respekt.

Med omsorg, vennlighet. Det holder ikke å skylde på hormonene, på alkoholen, på det sosiale presset, media. Det er for lettvint. Det er ansvarsfraskrivelse.

Også gutta kan ende opp med å betale en høy pris

Den viktigste jobben vi mennesker har, er å lære barna våre å mestre livet. Hvis barn tror at grenseløs sex er ok, hvor jenter sjenkes og voldtas, hvor bilder spres på nettet, - da har vi feilet. Big time!

For det er ikke bare jenta som betaler en høy pris. Det gjør gutten også. Som kan bli anmeldt for voldtekt i en alder av 16 år. Hvor kult er det, liksom? Vi gjør våre gutter en gedigen bjørnetjeneste, ved å ikke lære dem hvordan de skal omgås jenter på en trygg og grei måte.

  • En episode i NRK-serien Skam fikk stor betydning for debatten om festvoldtekt: Noora er blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Uansett om hun ble voldtatt av Nikolai eller ikke.

Voldtektsamtalen med min sønn:

Så derfor, i dag, tok jeg festvoldtektsamtalen med min sønn. Han er bare 12 år, men hvorfor vente?

Foreløpig er han mest opptatt av håndball og fotball, pc-spill og kompiser, men vi vet jo at det ikke vil vare evig. Som «Johannes» sier i VG, presset om å ha sex var sterkt allerede da de var 13 år. Det ble en lang prat, alvorlig prat, en god prat. Konkret og tydelig. Helt krystallklar.

Vi var innom puberteten, om hvordan hormonene gjør at han vil få lyst på sex selv om han ikke er forelska i jenta. Vi snakket om alkohol og rus, om hvordan kroppen sløves og fornuften fordamper, hvordan testosteronet påvirkes slik at han blir kåt, hard og vill.

Vi snakket om jenter. Om hvordan jenter kan bli når de er rusa. At de kan være flørtete og ivrig i starten, men så plutselig stoppe. At de kan begynne å snøvle, at det kan bli vanskelig for dem å si nei eller stopp på en tydelig måte. At de kan miste kontrollen over armer og bein, så de ikke klarer å gå bort.

Vi snakket om respekt for jenter. At jenter og gutter er like mye verd, at de kan gjøre mange av de samme tingene. At ei jente kan ha sex med så mange hun vil, akkurat som gutta, uten at hun blir et dårlig menneske av det. Jeg sa at jeg forventer, at han sier i fra, dersom noen av kompisene hans kaller ei jente for hore, at det ikke er ok, og at han, kompisen, er en dust som sier det.

Jeg sa ekstremt tydelig fra at hvis jeg noen gang fikk høre at han, min sønn, har kalt ei jente for hore, løs eller slut, så ville jeg filleriste ham verbalt herfra til Nordkapp og tilbake igjen.

Jeg sa at jeg forventet at hvis han var på fest og så en gutt som prøvde seg på ei jente som enten ikke ville eller som var for full til å si stopp, så skulle han stoppe kompisen. Jeg sa jeg forventet at hvis han så ei jente på fest så beruset at hun ikke klarte å ta vare på seg selv, så skulle han passe på henne til hun kom til seg selv.

Jeg fortalte ham om bilder på sosiale medier, at det er forbudt å videresende bilder og lagre bilder.

Vi snakket om tøffe og kule gutter, om gruppepress og behovet for å være med. Om hva de vil forsøke å presse ham med på, og hvordan han kunne takle det. At han ikke skulle presse noen av sine kompiser. At noen er klare for å ha kjæreste og kysse når de er ti, mens andre er fjorten før de får sitt første kyss. At noen har sex når de er 15 år og føler seg modne til det, mens andre er 19 år før de kjenner at de er klare. At vi er forskjellige og modnes i rykk og napp. Og at ingen må presse ham til å gjøre noe han ikke føler seg klar for, selv om alle gutta maser om at «nå må du». Du må ingenting.

Samtalen ble hverken flau eller pinlig

Sønnen min hadde mange spørsmål, og interessant nok, det ble ikke flaut. Det ble en veldig god samtale. Helt til slutt sa jeg at denne samtalen kommer vi til å ha igjen, mange ganger.

«Helt til jeg flytter ut?», spurte han.

«Helt til jeg dør», svarte jeg.

For dette er ikke en engangssamtale. Oppdragelse er påvirkning av verdier og holdninger, og det er en vedvarende prosess. Og det henger sammen med det jeg, og ikke minst det hans far gjør.

Det er pappaen som er rollemodellen til gutta. Det er samtalene med far, alle kommentarene far kommer med, særlig de fleipete, som påvirker guttas holdning til jenter, sex og rus. Om hva som er kult, om hva som er akseptert.

Respekt går begge veier

Etter samtalen gikk jeg på kjøkkenet. Mannen min var travel med å støvsuge gulvene, og plutselig så jeg datteren min på seks år ute på terrassen med «kjæresten» sin. Hun hadde plantet en hånd på hver side av ansiktet hans, og bøyde seg fram og kysset ham på leppene. Han stod i stram giv akt. Jeg gikk ut til de, og sa til min datter:

«Du må huske på at selv om han er kjæresten din, så har du ingen rett til å bare kysse ham når du vil. Du må sjekke om han vil det først».

«Og du», sa jeg og så på «kjæresten» hennes, «du har lov til å si nei, selv om hun er kjæresten din. Og da må hun høre etter. OK?».

Han smilte svakt, og jeg tror jeg så et glimt av lettelse i øynene hans.

PS!

Jeg leser stadig at det er ingen vits i å snakke med barna etter at de er fylt 13 år. At etter den tid, hører de ikke på mor og far. Det er bare tull. Selvsagt lar de seg påvirke av det vi sier. Vi mennesker lar oss påvirke av ord og handling helt til det øyeblikket vi dør. Tenåringene viser det bare ikke. De sier ikke takk, far, for dine velmente og kloke ord. Men ordene siger inn og fester seg. De vokser, og så - i det avgjørende øyeblikket - er det kanskje akkurat dine ord som stopper din tenåring fra å gjøre noe dumt. Men det får du selvsagt aldri vite …

Innlegget er opprinnelig publisert på Anne Karin Nordskags blogg Krystallklart budskap

Twitter: @AKNordskag

Jente: Det har tatt meg tre år å innse at det var voldtekt. Jeg har brukt dem på å klandre meg selv.

Podkast om tematikken - to jenter forteller

Ane Vangens (20) overgrepsmann ble nylig dømt til fire ås fengsel.

Camilla anmeldte to voldtekter i løpet av ett år, men begge sakene ble henlagt.

Les mer om

  1. Oppdragelse
  2. Voldtekt