Debatt

Listhaug svarer Berget: Familiene vet selv best

  • Sylvi Listhaug, statsråd (frp)
Det finnes andre verdier enn høy lønn og pensjonspoeng, og jeg har full forståelse for dem som velger å være hjemme med barna sine.

Det er flere som føler at de blir kritisert og nærmest blir stemplet som avvikere fordi de velger å være hjemme med barna. Det synes jeg det bør være slutt på.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er kritisk til at politikere skal overstyre folk flest og fortelle dem hva som er riktig og galt. Jeg mener det finnes andre verdier enn penger og pensjonspoeng, og familiene vet best selv.

Grete Berget, tidligere statsråd for Arbeiderpartiet, omtaler meg som historieløs. Samtidig nevner hun at det var mangelen på barnehageplass som gjorde det vanskelig for henne da hun var den første kvinnelige statsråden som tok ut foreldrepermisjon.

Her finner du Sylvi Listhaugs blogginnlegg som fikk pappakvotens mor, Grete Berget, til å reagere.

Det er mange partier som har påvirket at norske småbarnsforeldre har rettigheter som man bare kan drømme om i de fleste andre land. For eksempel kan vi rette en takk til Frp og SV for å gå foran med barnehageforliket som har sørget for full barnehagedekning. Det har vært en av de viktigste sakene for å sikre reell valgfrihet for familiene.

Venstresiden har dominert debatten

Først og fremst er det enkelte politikere på venstresiden som har fått dominere debatten på dette feltet. De har definert hva som er riktig og galt. For meg finnes det ikke noe riktig og galt i denne sammenhengen. Det eneste som er riktig er det som er riktig for familien.

Det er bra at fedre er hjemme med barna, men det er opp til familien å bestemme dette selv. Det er flere som føler at de blir kritisert og nærmest blir stemplet som avvikere fordi de velger å være hjemme med barna. Det synes jeg det bør være slutt på.

Det finnes andre verdier enn høy lønn og pensjonspoeng, og jeg har full forståelse for dem som velger å være hjemme med barna sine. De bør få vår respekt, og vi bør ha full tillit til at hver enkelt familie selv klarer å avgjøre hvordan de vil fordele foreldrepermisjonen.

På Twitter: @SylviListhaug


Her er noen av innleggene og kommentarene som har fulgt i kjølvannet av debatten mellom Berget og Listhaug:

  • VGs kommentator Astrid Meland skriver: Svar til Sylvi Listhaug fra feministeliten
  • Listhaug møtte Arbeiderpartiets Hadia Tajik i NRKs Politisk kvarter, der også Grete Berget deltok. Her er lenke til debatten, og her en artikkel om den.
  • Skribent Madeleine Schultz var blant dem som presenterte sterke synspunkter på Listhaugs blogg.
  • Det samme hadde Ketil Raknes, Oslo SV.


Representanter fra ytre høyre har i stadig større grad tydd til en retorikk som bruker «eliter» som et negativt ladet begrep om etablerte partier og politikere. USAs nyvalgte president Donald Trump er et godt og viktig eksempel.

  • Aftenpostens spaltist Bjørn Stærk har skrevet dette essayet kalt Eliter og idioter.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Les mer om

  1. Foreldrepermisjon
  2. Barnehagedekning
  3. Sylvi Listhaug
  4. Pappaperm