Den grisen du spiser, har følt både frykt og smerte

  • Siri Martinsen
NRKs nettsak og dokumentar om griseindustrien har skapt debatt om kjøttproduksjon og dyrevelferd.

Hvem sminker grisen?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det står ikke ille til i den industrielle kjøttproduksjonen, vil Aftenpostens Joacim Lund forsikre dem som spiser gris om.

I kommentaren sin om NRK-dokumentaren «Griseindustriens brutte løfter» antyder Lund at avsløringer av lovbrudd er «regisserte». Men lovbruddene er kun en konsekvens av at regelverket presser dyrene til grensen av hva de tåler.

Grisene lider

De få kvadratmeterne i bingen tillater ingen naturlig adferd og bevegelse. Dyrene er fratatt muligheten til å få utløp for sosiale behov – isteden trenges de sammen på en måte som fører til slåssing.

Den intensive driften fører til at magesår hos purker er svært utbredt. Bare 9 prosent har normal mageslimhinne, 25 prosent har alvorlig magesår.

Siri Martinsen er veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

En rekke andre lidelser er vanlig – ikke på grunn av lovbrudd, men på grunn av det lovlige miljøet. CO2-gass som de fleste griser «bedøves» med, forårsaker svie på slimhinner, kvelningsfølelse og panikk.

Lund siterer helsetjenesten for svin (Animalia) på at antall avbitte haler registrert på slakteri har gått ned fra 9 prosent til 3 prosent. Men Animalia skriver også: «Slakteriregistreringer underestimerer problemet. Dessuten registreres ikke de alvorligste tilfellene som aldri når slakteriet, men avlives på gården. De reelle tallene er derfor antagelig høyere.»

Vis realitetene

Skal Aftenposten først fortelle sine lesere hvordan grisene har det, ville det vært redelig å ta utgangspunkt i det som faktisk er lov, og som likevel påfører dyrene lidelse. Der kunne NOAHs dokumentar «Faktisk lovlig» vært til hjelp. Her vises konsekvensene av regelverket, og professor og veterinær Bo Algers og andre etologieksperter medvirker.

Dokumentaren ble lansert i november i fjor, men Aftenposten var blant dem som ikke viste interesse. Når man velger å forbigå dette i stillhet, bør man avstå fra «forsikringer» om at det bare er å spise bacon. De eneste som «sminker grisen», som Lund kaller det, er de som nekter å ta innover seg konsekvensene av masseproduksjonen av dyr.