Hege Storhaug tolker islam som en ekstremist | Mohammad Usman Rana

Salgstall alene kan ikke være noe kvalitetsstempel på en bok som avslutter med at muslimer stille overtar Europa ved sin blotte eksistens, og at gravide muslimske kvinner er tikkende bomber, skriver Usman Rana.

Det er noe fanatisk over Storhaugs bok når selv det positive i muslimenes historie påstås å ha skjedd «på tross av islam».

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Fra redaksjonen: Fire debattanter har skrevet hvert sitt bidrag ut fra Hege Storhaugs bok Islam. Den 11. landeplage. Les de tre andre:

En stund trodde jeg nesten at jeg leste en norsk oversettelse av IS´ tidsskrift Dabiq. Hadde ikke boken til Hege Storhaug, Islam – den 11.landeplage vært fylt til randen med Eurabia-teorier som går Fjordman og den amerikanske aktivisten Pamela Geller en høy gang, ville den fungert godt som teologisk manifest for muslimske ekstremister. For det er et interessant fellesskap mellom dem og den antimuslimske aktivisten Hege Storhaug. De forstår islam på samme enfoldige måte ved å redusere religionen til en monolittisk og politisert størrelse der tekster ikke skal tolkes i lys av tid og sted.

Kopierer en korstogstilhenger

Mye kan sies om de utallige sidene i Storhaugs bok som fantasifullt legger skylden på islam for alt fra arbeidsløshet, narkosalg og kafé-sittende menn i Marseille til grooming i UK. Imidlertid er det kapittel 6 – som skal fortelle leseren hva islam er teologisk og utgjør selve fundamentet i Storhaugs hovedpostulat om at islam er en «landeplage» – som fortjener et kritisk søkelys. Her er det korstogstilhengeren Warner som er Storhaugs faktagrunnlag, hun nærmest kopierer ordrett hans syn.

Mohammad Usman Rana er lege og skribent.

Som en av de store ridderne i antimuslimske miljøer, hedres Warner og publiseres på Gates of Vienna, nettstedet som publiserte Fjordmans artikler. Storhaug bruker kvantefysikeren uten islamologisk bakgrunn ukritisk med prosentandeler om hva islam handler om. En annen kilde Storhaug bruker er Ibn Warraq, en kontroversiell eksmuslimsk polemiker med lite troverdighet. Dette kildematerialet skrøt nylig Elin Ørjasæther hemningsløst av.

Bommer på islams kilder

Jeg blir litt flau på Storhaugs vegne når hun også kopierer Warners falsum om at den islamske teologiens kilder er Koranen, profetens Muhammads utsagn og eksempel (sunna) og hans biografi (sira). Det er kanskje for mye å forvente av basiskunnskap for en som skal dementere «hele islam» at islams kilder er Koranen, sunna, ijma (konsensus) og qiyas (analogi). Profetens biografi som Warner, og nå Storhaug, serverer historier fra er ikke direkte kilde til islamsk lov, fordi den ble samlet sammen langt mer liberalt og mindre kildekritisk enn sunna-litteraturen.

Jeg blir litt flau på Storhaugs vegne — Usman Rana om boken «Islam - den 11. landeplage»

Basert på Warner bygger Storhaug også opp under tøvet om en Mekka- og Medina-inndeling av muslimer. Førstnevnte er «de snille» mens de sistnevnte dominerer islam og representerer ondskapen. Årsaken er ifølge Storhaug, via Warner, at Medina-versene i Koranen annullerer Mekka-versene som oppfattes mer forsonende. Dette er direkte feil.

Vers som handler om fred og «ingen tvang i religionen» er ikke annullert av andre vers, ifølge mektige islamske teologer som imam Zarkashi og Abu Bakr al-Jassas. Det er et grunnleggende teologisk premiss i mainstream islam at hele tradisjonen skal tolkes og enkeltpassasjer ikke skal tas ut av sammenheng – så lenge man ikke er puritansk ekstremist eller heter Hege Storhaug.

Salgstall ikke noe kvalitetsstempel

Det er noe fanatisk over Storhaugs bok, når selv det positive i muslimenes historie påstås å ha skjedd «på tross av islam». For eksempel nevnes muslimske SS-soldater, men ikke hundretusener av muslimer som kjempet på britisk og fransk side under begge verdenskrigene.

Salgstall alene kan ikke være noe kvalitetsstempel på en bok som avslutter med at muslimer stille overtar Europa ved sin blotte eksistens, og at gravide muslimske kvinner er tikkende bomber.

Twitter: @UsmRana

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Interessert i å lese mer i debatten? Her er noe av det Aftenposten har publisert:

Hege Storhaug:

Les også

Ja, vi står midt i en sivilisasjonskamp

Bård Larsen:

Les også

Langlesing: Hvor ble det av venstresidens sterke religionskritiske tradisjon?

Mohamed Abdi:

Les også

«Islamkritikk er i mange tilfeller forbundet med hårreisende politiske forslag»

Iqra Mahboob:

Les også

Det finnes både fredelige og ekstreme muslimer. Jeg skjønner ikke hvorfor det er noe vi legger skjul på?

Osamah Rajpoot:

Les også

Et svar til Kolbein Brede, Hege Storhaug og Elin Ørjasæter: Dette er altså islamsk jihad

Hege Storhaug:

Les også

Å fremme løgnen om islam og Muhammed som ensidig fredsæl, fungerer ikke lenger

Rune Berglund Steen:

Les også

Kolbein Brede fortsetter runddansen om islam

Kolbein Brede:

Les også

Hvis Rajpoot har rett, har hundretalls millioner muslimer fullstendig misforstått

I fjor sommer ble Hege Storhaug portrettert i Aftenposten. Det ble et av årets mest populære intervjuer. Her kan du lese det:

Les også

-Myndighetene spiller langt på vei russisk rulett med Norge