Debatt

Please mind the generation gap | Silje Bjellvåg

  • Silje Bjellvåg, praktikant ved den norske EU-delegasjonen i Brussel

De unge velgerne stemte for å bli i EU, men var ikke mange nok til å avgjøre sin egen fremtid. Burde statsminister Cameron satt en øvre aldersgrense for stemmerett?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

De populistiske kreftene i Europa har ulmet lenge, og med Storbritannias exit fra EU fikk de en sterk seier. Kreftene som ønsker å splitte det europeiske samarbeidet vant, og ideen om et samlet Europa tapte.

Det er vanskelig å beregne de langsiktige konsekvensene av EUs første skilsmisse og Storbritannias hopp ut i det ukjente.

Det eneste som er sikkert er Europa som vi kjenner det vil forandre seg. Startskuddet for folkeavstemningene har gått, og det er mange som ønsker å følge etter.

EU er et fredsprosjekt som har fungert

Jeg er 23 år. Min generasjon har kun opplevd et Europa i fred, men vi kjenner historien, og vi vet at EU i bunn er et fredsprosjekt som har fungert.

Silje Bjellvåg tar master i Europastudier ved NTNU. For tiden er hun praktikant ved den norske EU-delegasjonen i Brussel.

Man kan mene hva man vil om EU, men det er ikke bra for noen at kreftene som førte til splittelsen gis grobunn og vokser seg sterkere. Nasjonalismen har fått vind i seilene. Etter det jeg har hørt gikk det ikke så bra sist de europeiske statene ikke snakket så mye med hverandre.

De unge og utdannede ville bli

Mange underliggende skillelinjer i befolkningen kom til syne ved stemmegivningen. Det som vekker mest oppsikt ved Storbritannias folkeavstemning om EU-medlemskapet er skillelinjen mellom generasjonene.

63 prosent av de over 60 stemte for å forlate unionen, mens tre fjerdedeler av de under 24 ville bli. De ville forbli EU-borgere, med alle rettighetene borgerskapet medfører, som å enklere kunne reise ut for å studere og jobbe i andre land.

I tillegg viste det seg at et overveldende flertall av de med en universitetsutdannelse å skilte med ønsker å forbli en del av EU, mens de som droppet ut av skolen stemte at Storbritannia klarer seg selv.

Man kan jo ikke unngå å spørre seg om hvem som har best grunnlag for å forstå konsekvensene et utenforskap bringer, annet enn at det blir færre polske håndverkere i gatene.

  • Les politisk redaktør Trine Eilertsens kommentar om Brexit: Brexit svarer på nesten ingenting

Studentene er EU-tilhengere

Studentgrupper i Storbritannia sendte i siste øyeblikk ut en appell, hvor de oppfordret unge til å stemme for å bli. Blant annet fordi de ikke ønsket mer økning i studieavgiftene. Det viser seg nemlig at mye av skolepengene universitetene driftes på kommer fra studenter fra andre EU-land, som nå ikke er like velkomne lenger.

En spørreundersøkelse blant 12.000 studenter viste at over 80 prosent av studentene ville stemme for å bli i EU.

Hvorfor gikk det ikke de unges vei?

Før folkeavstemningen ble det sagt at de unges stemmer kunne ende
opp med å avgjøre valget. Så hvorfor gikk det ikke deres vei? Mye tyder på at de unge ikke har mobilisert sine egne tidlig nok.

Det har også vært manglende fokus på de unge i valgkampen, noe begge kampanjene har blitt kritisert for. Tydelige stemmer som har snakket de unges sak i debatten har manglet.

Brexit er et valg som ikke burde avgjøres av én generasjon på vegne av en annen. De unge ville det minst, og må leve med det lengst.

De unge britene anses generelt som mer Europa-vennlige enn sine
foreldre og besteforeldre, men de er også en velgergruppe som har lavere sannsynlighet for å møte opp på valgdagen.

Det er deres fremtid det har blitt stemt over. Cameron godkjente ikke å
senke stemmerettsalderen, men kanskje skulle han vurdert å sette en øvre grensefor å få lov til å stemme ved dette valget.

Brexit er et valg som ikke burde avgjøres av én generasjon på vegne av en annen. De unge ville det minst, og må leve med det lengst.


Vil du ha kortversjonen av Brexit? Her er det du trenger å vite på ett minutt:

Mer Brexit-debatt:

Les også

  1. Kronikk: EU etter Brexit: Reform eller kollaps | Marte Gerhardsen

  2. Brexit til tross – Norge må revurdere spørsmålet om EU-medlemskap | Tage S. Jensen

  3. Aftenpodden: Brexit-spesial, Listhaugs kneskudd mot Solberg og andedam-debatt

Les mer om

  1. EU
  2. Brexit