Debatt

Det som nå er min kones hjem, blir hengt ut som et skrekkeksempel | Ole Nome

  • Ole Nome, Bærum

Konstruktive tilbakemeldinger er positivt og kan føre til forbedringer, men grovt skyts er destruktivt.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Når sykehjem svikter: Udugelige og inkompetente ledere må stilles til ansvar».

Overskriften er hentet fra en meget kritisk kronikk mot Stabekk Bo- og behandlingssenter i Bærum (Aftenposten 20. juni). Dette ble fulgt opp i et innslag i Dagsnytt 18 der helse- og omsorgsminister Bent Høie ( H )
deltok. Inntrykket var at han gikk god for kritikken.

Jeg kjenner ikke igjen kritikken av min kones hjem

Situasjonen for min kone virker ganske lik den som er bakgrunnen for innlegget. Hun er også beboer på samme sykehjem for en demenstilstand. Jeg sitter igjen med stikk motsatt erfaring og er meget tilfreds. Kritikken fra helsevesenets øverste leder er sårende. Dette er nå min kones hjem som blir hengt ut som et skrekkeksempel i en vanskelig fase av livet.

Personalets holdninger bærer preg av respekt, verdighet og empati. Dette er viktigst for oss. De får tilbud om fysisk aktivitet etter evne, har tilgang til en hage, variert kulturtilbud og god mat. Forholdet mellom frihet og skjerming virker individuelt tilpasset.

Imponerer i en krevende jobb

Personalet imponerer oss. De tar hånd om personer som ikke klarer seg selv, noen må mates, finner ikke frem til toalettet i tide, kan gå i «vranglås», vandrer oppe om natten, etc. De må passes dag og natt 365 dager i året. Vi som pårørende må tolerere at alt ikke alltid er helt på stell.

Norske sykehjem blir ofte utsatt for kritikk. Konstruktive tilbakemeldinger er positivt og kan føre til forbedringer, men grovt skyts er destruktivt. Det svir, rammer blindt og kan svekke motivasjonen. Beboerne er helt prisgitt at personalet opprettholder sin empati. I vårt tilfelle fortjener sykehjemmet en stor takk.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
Facebook og Twitter

Les også

  1. «Jeg er redd sykehjem» | Tore Westhrin

  2. 9000 dør med store smerter på norske sykehjem

  3. Jeg kom på sykehjem i hjembyen. Opplevelsen rystet meg. | Elisabeth Pedersen, 93 år

  4. Oslo kommune har kjøpt inn sykkeltaxier til byens sykehjem

Les mer om

  1. Bærum
  2. Pleie og omsorg
  3. Helse