Norge skal hjelpe Libanon | Ine Eriksen Søreide

  • Ine Eriksen Søreide
Norge har i mange tiår vært en sterk støttespiller for Libanon, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Denne tragiske hendelsen kommer på toppen av en allerede vanskelig situasjon.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg vil først starte med å uttrykke min dypeste medfølelse med det libanesiske folk i denne forferdelige situasjonen og kondolere alle som har mistet sine kjære.

Innlegget til norsklibanesiske Fairuz Mroueh var sterk lesning, og jeg deler hennes bekymring for Libanons fremtid.

Allerede vanskelig

Denne tragiske hendelsen kommer på toppen av en allerede vanskelig situasjon med en langvarig politisk og økonomisk krise og konsekvensene av koronapandemien. Det befinner seg også over en million syriske flyktninger og flere hundre tusen palestinske flyktninger i Libanon.

Norge har i mange tiår vært en sterk støttespiller for Libanon. I tillegg til 470 millioner kroner vi allerede har bevilget til Libanon i år, setter regjeringen av inntil 25 millioner kroner for å kunne hjelpe i denne akutte fasen.

Vi har fått en forespørsel fra Libanon om å sende medisinsk utstyr fordi flere sykehus og medisinske lagre ble ødelagt i eksplosjonen. Norge vil derfor sende ca. 40 tonn medisinsk utstyr til Libanon så raskt det lar seg gjøre, for å kunne behandle de som er skadet.

Uoversiktlig og kaotisk

Nærmere 300. 000 har mistet hjemmene sine, og akkurat nå er husly, mat og medisiner det som haster mest. Vi har også kontakt med våre humanitære partnere for å kartlegge hvordan vi best kan hjelpe fremover, men situasjonen er foreløpig uoversiktlig og kaotisk.

De neste dagene og ukene vil gi oss et bedre bilde av hva som trengs og hvordan det internasjonale samfunnet kan hjelpe. Havneområdet som nå er helt ødelagt, er den viktigste veien med varer inn til Libanon og med humanitær hjelp til befolkningen i Syria.


Les mer fra Aftenpostens Libanon-dekning:


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter