Debatt

Vi må ta et oppgjør med henrettelser i Bahrain | Zeineb Alsabeehg

 • Zeineb Alsabeehg
  Statsviter

Bahrains finansdistrikt i hovedstaden Manama. Landet innførte dødsstraff i 2017, for første gang på 20 år. Foto: Hamad Mohammed / Reuters / NTB scanpix

Det overrasker meg at den norske regjeringen både jobber mot dødsstraff og gir en pris til den bahrainske statsministereren.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I fjor sommer var jeg i Bahrain da to unge menn i 20-årene ble henrettet av myndighetene. Ali Al-Arab og Ahmed Al-Malali ble arrestert i 2017, anklaget for terrorisme og dømt i en masserettssak med 58 andre, der de to fikk dødsstraff. FN og menneskerettighetsorganisasjoner kritiserte rettsgangen og dokumenterte bruk av tortur for å få frem tilståelser.

Torturen inkluderte elektrisk sjokk og juling som førte til at beinet til Al-Malali ble brukket, og at Al-Arab måtte fraktes til legevakt med rullestol. I juli 2019 ble de skutt til døde. Jeg deltok i begravelsen og husker fortsatt synet til moren som var helt livløs i ansiktet av sorg og sjokk.

Henrettelsene knyttes til myndighetenes forsøk på å kneble all opposisjonell aktivitet i golfstaten. Siden protestbevegelsen kjent som «Den arabiske våren» nådde Bahrain i februar 2011, har myndighetene tydd til vilkårlige arrestasjoner, terrorismeanklager basert på en vid og vag terrorismedefinisjon, tortur, fengsling og fratagelse av statsborgerskap, for å slå ned på demonstranter og opposisjonelle.

Les også

USAs høyesterett gir grønt lys til føderale henrettelser

Fangene fortjener vår oppmerksomhet

Siden 2017 har også henrettelser blitt gjennomført, etter at landet hadde stanset bruken av dette i 20 år. I dag sitter 26 personer i dødsceller i Bahrain, hvorav 12 ikke har flere ankemuligheter og kan bli henrettet når som helst.

Den norske regjeringen arbeider mot dødsstraff. Det overrasket meg derfor at statsminister Erna Solberg deltok på et arrangement i Norge, hvor det ble delt ut ærespris til den bahrainske statsministeren, kun to uker etter henrettelsene i fjor. Det gir signal om at vi ikke bryr oss, og overser grusomhetene som skjer i Bahrain.

Dette er ikke Norge som en menneskerettighetsnasjon verdig. Personene som har sine liv på vent, fortjener vår oppmerksomhet. Den norske regjeringen bør innta en mer seriøs holdning mot en stat som bryter menneskers grunnleggende rett til liv. Norge må gjennom sin utenrikspolitikk forsøke å stanse dødsdommene i Bahrain.


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  De skulle henrettes for å ha demonstrert. Da kom det en voldsom reaksjon i sosiale medier.

 2. Les også

  Dommer stanser føderal henrettelse i USA

Les mer om

 1. Bahrain
 2. Menneskerettigheter
 3. Utenrikspolitikk

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 29. juli

 2. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 11. august

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Viktig signal fra regjeringen om kamp mot homohat

 4. POLITIKK

  Smittestopp-appen deles i to med to ulike samtykker

 5. SPORT

  Qatar får ikke Paris for seg selv. Kongedømme sender fransk fotball inn i et storpolitisk spill.

 6. VERDEN

  Amazonas har tapt over 25 prosent mer regnskog enn på samme tid i fjor