Debatt

Europa trenger mer samarbeid | Øystein Djupedal

  • Øystein Djupedal, tidligere statsråd og stortingspolitiker fra SV
Det er lett å forstå at populistiske politikere som Nederlands Geert Wilders og Frankrikes Marine Le Pen kan si at dette kan nasjonalstatene gjøre bedre.

EU er ikke hele svaret, men tross alt det nærmeste vi har.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Det er lett å forstå at populistiske politikere som Nederlands Geert Wilders og Frankrikes Marine Le Pen kan si at dette kan nasjonalstatene gjøre bedre.
Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Vi lever i krevende tider. I øst; en uforutsigbar aggressiv Putin, som invaderer nabostater slik vi ikke trodde siviliserte land lenger gjorde. I USA; en uforutsigbar president som sprer løgn og hat på Twitter, der presse, rettsvesen, muslimer og anstendighet angripes, slik vi aldri har sett før – med en agenda; Russland og USA først. I Europa et Storbritannia som i ferd med å gå i samme retning; England først.

Øystein Djupedal

Dessverre ser man det i mange europeiske land, sterke strømninger mot mindre forpliktende samarbeid. Det mest skremmende er i Frankrike, der Le Pens høyreekstreme parti leder på meningsmålingene, med Frankrike først som viktigste budskap.

Det politiske svaret?

Jeg har vært mot norsk EU medlemskap. Noen ganger i tvil, men i det store bildet har jeg ment at det var viktig at vi kunne bestemme selv. Men det fungerer ikke lenger. I den verden vi lever i må vi samarbeide mer, tett og forpliktende. Jeg er skremt av Putin, Trump og fremmedfiendtlighet i eget land og i Europa. EU er ikke hele svaret, men tross alt det nærmeste vi har.

EU har ikke lyktes

Men det er krevende å vise til EU som et vellykket samarbeidsprosjekt. EUs fremste er retningsløse politikere vi knapt kan navnet på. På områder som arbeidsledighet, sosial nød, flyktninger og miljø har EU ikke lyktes. Byråkratene og politikerne i Brussel er langt fra folkene de skal lede. Det er lett å forstå at det for populistiske politikere er mulig å si at dette kan nasjonalstatene gjøre bedre.

Ivareta kvaliteten

I krevende tider må vi vise hva som bor i oss. Vi må vise at vi vil samarbeide, og fremholde toleranse, raushet og solidaritet. Vi må vise at Trump, May og Putin tar feil. Det er forpliktende samarbeid som er svaret, for å ivareta kvaliteten og anstendigheten i vårt eget land, og for å vise at egoisme ikke bygger en trygg fremtid.


Her kan du lese mer i Aftenposten om populisme og europeiske populister:

Kan det dukke opp en norsk Trump?

Clemet bedriver Trump-skvetting.

Slik banet europeiske populister veien for Trump.

Populisme og rottefangerteorien.

Populisme kan ikke møtes med lettvitheter.

Les mer om

  1. EU
  2. Frankrike
  3. Ledelse
  4. Høyrepopulisme