Debatt

Vi bygger landet hver dag | Rolf Bjerved

  • Rolf Bjerved, administrerende direktør i Workshop Bemanning

Takket være arbeidsinnvandring har vi sammen med gode kunder reist bygg på Barcode, Munchmuseet og Oslo Lufthavn. Uten hjelp fra bemanningsbyråene ville norske entreprenører slitt med å gjennomføre oppdragene, skriver Rolf Bjerved. Bildet viser bygningsarbeid ved pir nord på Oslo Lufthavn sommeren 2015. Piren åpnet på nyåret. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Hvem skal bygge landet? heter boken til Jonas Bals, Jonas Gahr Støres rådgiver. Vi som faktisk bygger landet, kjenner oss ikke igjen i boken.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som faglært forskalingssnekker har jeg jobbet i byggebransjen i en mannsalder i forskjellige roller. Som leder i bemanningsbyrået Workshop i ManpowerGroup har jeg nå ansvar for rundt fem hundre arbeidsfolk som er i sving på byggeplasser rundt om i landet hver dag.
Jeg er på byggeplasser jevnlig og kjenner meg ikke igjen i Jonas Bals’ elendighetsbeskrivelse av hverken bygge- eller bemanningsbransjen. Jonas Bals er utdannet maler og er rådgiver for Jonas Gahr Støre. Han kliner til med bred pensel når han hevder at byggebransjen domineres av «sosial dumping», «løsarbeiderkontrakter» og «omfattende arbeidslivskriminalitet», og at bemanningsbransjen er skyld i elendigheten. Han mener at bemanningsbransjen må strammes inn.

Blir kikket i kortene

Men virkeligheten er en annen. De store bemanningsbyråene i Norge er seriøse aktører underlagt streng kontroll av myndighetene. Kundene våre er profesjonelle entreprenører, som stiller strenge krav til ryddighet når det gjelder kontrakter og arbeidsforhold. Bemanningsbyråer og byggeplasser blir kikket i kortene hele tiden. Workshop blir ukentlig forespurt om dokumentasjon knyttet til påse-plikten og likebehandling av kunder og hovedentreprenører. Vi har vært igjennom flere revisjoner uten at noen har avdekket noe alvorlig. Workshop sjekkes ofte av Arbeidstilsynet, uten at tilsynet noen gang har kommet med alvorlig kritikk av oss. Hvorfor er Jonas Bals mer kritisk til oss enn det Arbeidstilsynet er?
Bemanningsbransjen har heller ikke det voldsomme omfanget som Bals prøver å fortelle oss. Selv om innleieandelen kan være høy på enkelte prosjekter i Oslo, er saken en annen i landet som helhet. Kun én prosent av arbeidsstokken i Norge jobber gjennom bemanningsbransjen. Av disse jobber en tredjedel i bygg og anlegg. Det betyr at blant tusen norske arbeidsplasser er det bare tre og en halv stilling som utgjør innleide i byggebransjen. Det er virkelig ingen trussel mot norsk arbeidsliv.

Grunnarbeid

Bals har rett i at deler av byggebransjen har utfordringer. Problemene gjelder særlig blant utenlandske entreprenører i privatmarkedet for renovering, oppussing og tilbygg, der noen pusser opp et bad, eller skifter taket på en enebolig. Men der finner du ikke folk fra norske bemanningsbyråer. Der kan vi trenge mer tilsyn og ny politikk.

Les også

Vil du unngå svarte og useriøse håndverkere når du bygger hus?

Hvem skal bygge landet? spør Bals. Vi bygger! Takket være arbeidsinnvandring har vi sammen med gode kunder reist bygg på Barcode, Munchmuseet og Oslo Lufthavn. Uten hjelp fra bemanningsbyråene ville norske entreprenører slitt med å gjennomføre oppdragene.
Som faglært forskalingssnekker har jeg lært å være nøye med grunnarbeidet. Å bygge hus på skjev grunnmur gir et katastrofalt resultat. Ikke ta «politiske grep» om bemanningsbransjen basert på faktafeil og omtrentligheter. Også en maler må gjøre skikkelig grunnarbeid.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Les også

  1. At dere ber norsk ungdom satse på yrkesfag, er faktisk utrolig råttent | Eirik Kornmo

  2. Solvik-Olsen: Nye Veier skal gå i bresjen mot korrupsjon

  3. Byggebransjen jubler for befolkningsveksten i Oslo

Les mer om

  1. Arbeidstilsynet
  2. Oppussing
  3. Arbeidsinnvandring
  4. Jonas Gahr Støre
  5. Byggeindustri