Debatt

Arbeiderpartiets millionærer

 • Mímir Kristjánsson
  Mímir Kristjánsson

Arne Strand tjente i fjor 970.000 kroner som redaktør i Dagsavisen. Det hindrer ham ikke fra å dirre av rødgrønn harme i lederlønnsdebatten, skriver Mímir Kristjánsson. Her sammen med leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg. Foto: Grøtt, Vegard

En arbeiderbevegelse som gir sine egne ledere millionlønn, har null troverdighet i kampen mot Forskjells-Norge.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er en misforståelse at liv og lære må følge hverandre i ett og alt. Dels er det umulig. Vi som er mot kapitalismen, må også spise, selv om maten er produsert under nedrige forhold. Og dels er det bedre å prøve å forbedre verden stykkevis og delt enn å la være fullt og helt. God moral er alltid det beste, men dersom alternativet er umoral, kan dobbeltmoral faktisk være å foretrekke.

Men en eller annen sammenheng mellom liv og lære bør man likevel bestrebe i politikken. Et parti som står for en streng asylpolitikk, bør ikke selv skjule ulovlige asylsøkere. Et miljøparti bør ikke investere partikassen i kullkraft. Og et parti som kaller seg Arbeiderpartiet, bør ikke gi millionlønn til sine spinndoktorer, slik det nå gir Hans Kristian Amundsen i hans nye jobb som sekretariatsleder på Stortinget.

Lønn til å leve med?

De fleste forstår at en sekretariatsleder må ha noe høyere lønn enn en sekretær. Men må han ha flere hundre tusen kroner mer i året enn en stortingsrepresentant? Dersom det lar seg gjøre å finne kompetente folk til å styre landet med en årslønn på 830.000 kroner, må det vel også la seg gjøre å finne kompetente rådgivere til dem for samme lønn?

Skjønt kompetent og kompetent. Amundsen leverer ikke på høyt kommunikasjonsfaglig nivå når han blir bedt om å kommentere egen lønn. "Jeg har fått en lønn som er til å leve med", sier han. Nei, Hans Kristian Amundsen, du har ikke fått en lønn som er til å leve med. Du har fått tre ganger så høy lønn som det en hjelpepleier lever med. Du har fått mer enn dobbelt så mye som en lærer lever med og tre ganger så mye som en industriarbeider lever med. Du har kort sagt fått mange ganger mer lønn enn det Aps velgere lever med.

Koster skjorta

Millionlønner har en tendens til å fortrenge politisk gangsyn. Nylig sa redaktør i Dagsavisen og profilert Ap-mann Arne Strand i et intervju at man ikke kan finne gode skjorter til under 1500 kroner. Nei, da får vel vi andre med vanlig lønn la være å møte opp i konfirmasjon, da. Selv koster Arne Strand skjorta for den kriserammede avisen han leder. I fjor tjente han 970.000 kroner på sin redaktørjobb i Dagsavisen. Det hindrer ham ikke fra å dirre av rødgrønn harme i lederlønnsdebatten.

I LO hever lederen millionlønn. Stadig flere Ap-folk velger lukrative karrièrer i næringsliv og PR fremfor å videreføre sitt politiske engasjement når de takker for seg i regjering. Vi vet ikke hva lederen i den nye sosialdemokratiske tenketanken Agenda kommer til å tjene. Men det blir neppe småpenger.

Når vi beriker våre ledere slik, undergraver vi tilliten til arbeiderbevegelsen ute blant vanlige folk. Og når avstanden til folk flest øker økonomisk, blir det også vanskeligere å forstå hvilke politiske strømninger som rører seg der ute. En arbeiderbevegelse som gir sine egne ledere millionlønn, har null troverdighet i kampen mot Forskjells-Norge.

Mange med hjertet på venstresiden lurer på hvordan bedriftsøkonompartiet Frp klarer å fremstå så folkelig. Stilt opp mot Amundsens millionlønn og Arne Strands rådyre skjorter er det kanskje ikke så veldig vanskelig å bli partiet for folk flest.

Endret 4. desember 9.46:

I den opprinnelige teksten skriver Mímir Kristjánsson at Dagsavisens redaktør Arne Strand i fjor sto oppført med én og en halv million kroner i inntekt i skattelistene. Vi presiserer at av summen på 1,5 millioner utgjør lønn fra Dagsavisen 970.000 kroner.

Mer fra Internrevisjonen:

 1. Les også

  «Frigi hasjen»

 2. Les også

  «Vekten blir lagt på å forklare kriminalitet fremfor å fordømme den»

 3. Les også

  «Høyre har en lei tendens til å videreføre venstresidens politikk, bare den har fått virke en stund»

 4. Les også

  «Selv om hele befolkningen har mastergrad, må fortsatt noen av oss vaske toaletter»

Les mer om

 1. Debatt
 2. Internrevisjonen

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Internrevisjonen: Venstresiden taper kampen om virkeligheten

 2. KULTUR
  Publisert:

  Profilert kommentator sier opp i The New York Times: – Avvikende stemmer føler seg presset ut, mener norsk mediekritiker

 3. DEBATT
  Publisert:

  Mellem surrer om kapitalisme og kokosnøtter

 4. DEBATT
  Publisert:

  Dropp lederartiklene!

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Mímir Kristjánsson: «Ekstremt mange politikere mener at vanlige folk er dumme»

 6. DEBATT
  Publisert:

  Noen ganger kan jeg irritere meg over «markedet» – og nå snakker jeg altså om dere