Rama, jeg heier på sånne som deg! | Tine Venås

For oss som var små på første skoledag, er det vanskelig å forstå innsatsen Jamas (bildet) kunnskapsreise krever, skriver innleggsforfatteren.

Hvorfor skaper det fortsatt avisoverskrifter at en somalisk kvinne får jobb i Norge?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

13. februar skriver Aftenposten om Rama Jama, tidligere analfabet, nå ungdomsassistent og snart høyskoleelev.

Jeg leder et lavterskel leseprogram på Helseforum for Kvinner. De fleste elevene er analfabeter eller funksjonelle analfabeter.

Noen tar med seg offentlige papirer selv vi frivillige kan finne utfordrende, mens de selv staver seg gjennom barnebøker.

Les også

Rama Jama var 15 år og analfabet da hun kom til Norge fra Somalia. Hun ble gift, fikk fem barn og skilte seg. Så tok hun grep.

Innsatsen det krever

En analfabet er en person som er fratatt muligheten til å lære å lese.

Tine Venås.

Erfaringsmessig har de fleste dårlig råd, lite kontakt med nordmenn og dessverre få evner vi vil betale for.

Når leseferdigheter blir tatt for gitt, er analfabetisme et sosialt stigma som lett kan være avgjørende for integrering. De som ikke kan, faller utenfor.

For oss som var små på første skoledag, er det vanskelig å forstå innsatsen Jamas kunnskapsreise krever.

Krig, kollapsede institusjoner og en svak regjering gjennom snart tre tiår har ført til at 75 prosent av Somalias kvinner er analfabeter. Det kan også forklare at kun 24 prosent av somaliske kvinner i Norge var sysselsatt i 2016.

Må akseptere bagasje

Så lenge vi mener asyl er viktig, må vi også akseptere at tilreisende har bagasje.

De med rett til introduksjonsprogram kan få 3000 timer norskopplæring. For mange gir ikke programmene språkferdigheter tilsvarende minimumskravet i den norske skolen.

Dårlige ABC-kunnskaper er heldigvis ikke alt, og statistikken har unntak. De som har gode nettverk, klarer seg etter forholdene godt.

Diasporaen har også tatt med en rik fortellerkunst. Med hevet røst fortelles det om sønner og døtres utdannelser, beredt til morgendagens arbeidsmarked.

Krever mot og motivasjon

Å påpeke kunnskapsmangel er ikke stakkarsliggjøring, men en forklaring på hvorfor integreringen ikke går like smidig som blant innvandringsgrupper med grunnleggende bokstavforståelse.

Har man kjent vekten av en blyant først i voksen alder, krever utdannelse både mot og motivasjon.

Rama, jeg heier på sånne som deg!


På Twitter: @tinpin

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.