Tre punkter for hvorfor bloggere bør følge Sunn fornuft-plakaten
Hvorfor vil ikke bloggerne ta ansvar i kampen mot spiseforstyrrelser, spør skribent og forfatter Kristine Getz.
Inspirert av Linnéa Myhres flotte innlegg i aftenposten.no 27. juli og på egen blogg vil jeg komme med en liten oppfordring til de bloggerne som ennå ikke har signert Sunn fornuft-plakaten.
1. Aksepter at noe trigger
Du trenger ikke forstå hvorfor enkelte detaljer kan være triggende for lesere. Derimot kan du akseptere at det er sånn. Jeg har, akkurat som Linnéa Myhre, en innboks som renner over av bevis.
Og når eksperter har uttalt at fokus på detaljer tilknyttet kropp, mat og trening kan være skadelig – holder ikke det? Kan vi ikke bare stole på at de vet hva de snakker om?
2. Mer enn gode intensjoner
At du deler disse detaljene med gode intensjoner betyr ikke at budskapet ditt mottas som «god» inspirasjon. Dessverre, kan vi jo si, for hadde det vært tilfelle ville vi ikke hatt et problem.
3. Løft blikket
I mine øyne har vi alle to valg: Vi kan holde fast i at ansvaret utelukkende ligger hos leseren. Eller vi kan bidra til å løfte blikket. Ved å følge veldig enkle og konkrete veiledninger kan vi se lenger enn kroppens og matens detaljer.
Igjen – det er ikke nødvendig å forstå nøyaktig hvorfor enkelte detaljer trigger, men det er viktig å akseptere at det dessverre er tilfellet.
Treningsglede vs. pulsklokke
Personlig har jeg problemer med å forstå at de som selv tilsynelatende har opplevd å ha et anstrengt forhold til egen kropp – ref. bilderedigering eller kirurgiske inngrep – velger å bidra til ytterligere press (for med så mye informasjon som vi har i dag, er dette et aktivt valg).
Sunn fornuft-plakaten er nemlig hverken komplisert eller begrensende.
Du kan fint spre treningsglede uten å illustrere med pulsklokker. Og du kan fint dele kostholdsinspirasjon uten å snakke om hvor mange gram karbohydrater du tillater deg hver dag. Eller påta deg rollen som ernæringsekspert og si at sukker er gift for kroppen.
Ytringsfrihet vs. unødvendige detaljer
Det handler jo ikke om å frata noen ytringsfriheten, men om å fjerne de totalt unødvendige detaljene som gjør det veldig enkelt å sammenligne seg. Det bør ikke være så vanskelig å ta litt ansvar.
Som Linnéa Myhre så fint sier det: Flere av Norges største bloggere tjener millioner på blogg, og da hadde det vært så fint om de orket å i alle fall lytte til noen velmente råd og kanskje gi noe tilbake. Annet enn kalorioversikter og oppskrift for hvordan operere seg i utlandet.
Vi har vel mer å tilby enn dét?
Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
på Facebook og Twitter
- Journalist og mediekritiker Anki Gerhardsen er kritisk til til blogg-plakaten: Den gir legitimitet til en industri som skader unge mennesker.
Les også psykiater Finn Skårderuds mini-essays for Aftenposten: