Debatt

Feilslutningen for Vestbaneprosjektet

 • Fredrik A S Torp

Fredrik A S Torp kjemper for å bevare Nasjonalgalleriet som publikumsmagnet for norsk kunst. Foto: Rolf Øhman

Statsbygg tilrår, i henhold til Konseptvalgsutredningen for Tullinløkka, å overføre Nasjonalgalleriet til Kulturhistorisk museum. Det er en dårlig idé

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I sitt fyldige debattinnlegg til fordel for Kulturhistorisk Museums overtagelse av Nasjonalgalleriet, fremhever Lars Toft Eriksen en hovedpåstand: «All fornuft tilsier at kunsten (i Nasjonalgalleriet) må vises i det nye bygget på Vestbanen. Det er museets ubestridte publikumsmagnet.»

Det er slik det er. Man stoler ikke på sin evne til å skape et nytt attraktivt museum for Samtidskunsten – der også Kunstindustrimuseets rikholdige samling skal inn – uten å måtte plyndre Nasjonalgalleriet! Dette er ikke bærekraftig museumspolitikk.

Man ødelegger med viten og vilje et fullt oppegående og attraktivt museum med ca. 400.000 årsbesøkende, som gissel for å sikre suksess for museumsmastodonten på Vestbanen. Det er her den store feilslutningen for Vestbaneprosjektet ligger:

Hvorfor kunne ikke kulturminister Trond Giske latt Kunstindustrimuseet ligge, utviklet det og bygget nytt Samtidskunstmuseum på Vestbanen og latt Nasjonalgalleriet bestå i oppgradert forfatning? Arkitekturmuseet rev seg jo løs, og etablerte seg på Bankplassen med en flott paviljong signert Sverre Fehn.

Drepte Nasjonalgalleriet

Denne varianten ble aldri kalkulert. Aksjonen Redd Nasjonalgalleriets prislapp var på ca. 4,5 milliarder kroner. Altså ca. 2 milliarder lavere enn Vestbaneprosjektet. Det var denne fantastiske tiltro til sammenslåingens velsignelse som preget Giske. Nå vil han alltid bli husket som den som drepte vårt Nasjonalgalleri!

Hvis man ikke tar til fornuft: Kulturdepartementet har i forbindelse med Konseptvalgsutredningen signalisert at det ikke har interesse av å drive Nasjonalgalleriet! – Er dette riktig? Spiller virkelig departementet fra seg denne institusjonen, rette ruvende ikonet for norsk kulturformidling?

Selvfølgelig er det flott for Kulturhistorisk museum å få bygget rett i fanget. Men de trenger ikke Nasjonalgalleriet. Det finnes andre løsninger, for eksempel utvidelse av deres bygg under terreng mot Tullinløkka, samt en lavfløy mot Kristian Augusts gate. Samspillet mellom de to museer, hva angår innhold, er stadig interessant.

Bom for nye samlinger

Avvisningen av Nasjonalgalleriet setter bom for den mulighetsrike tilførsel av kunst til samlingene som har vært lansert: Allerede i 2014 påpekte Gunnar Danbolt de muligheter som lå i at et utvalg av kunst fra Stein Erik Hagens rikholdige Canica-samling kunne tilføres museet.

Les om Canica-samlingen i A-magasinet:

Les også

Stein Erik Hagen: «Jeg håper folk setter kaffen i halsen»

Da ville samlingene i det nye Nasjonalmuseet suppleres og foredles, mens Nasjonalgalleriet i fred og ro kunne beholde sitt innhold, tilført enkeltverk fra Canica-samlingen. Den ikoniske Munchsalen kunne beholdes, likeledes Langgaardsalen. En utvikling av underetasjen i forbindelse med ny inngang fra Tullinløkka kunne gi plass for introduksjons- og sammenbindingselementer relatert mot Kulturhistorisk Museum.

Museumskabalen skal opp i Stortinget, men går først til Regjeringen. Med solid innslag fra Høyre, og med Sanner og Helleland i førersetet, er jeg engstelig for utfallet – hvis da ikke IbThomsen fra Frp kunne gi Siv Jensen og andre Frp-ere i Regjeringen noen ord til fornuft.

I Stortinget har vi våre våpendragere. Trine Skei Grande har vært trukket frem flere ganger til forsvar for Nasjonalgalleriet, og Jan Bøhler fra Ap har alltid forsvart museet.

La debatten gå, kom ut på banen alle dere som ønsker å bevare Nasjonalgalleriet!

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Følg debatten om Nasjonalgalleriet:

 1. Les også

  Statsbygg anbefaler byuniversitet på Tullinløkka

 2. Les også

  Visjonært om Nasjonalgalleriet

 3. Les også

  Nationaltheatret: Ikke la det gå både vinter og vår | Hanne Tømta og Anne Enger

 4. Les også

  Nationaltheatret: Ikke la det gå både vinter og vår | Hanne Tømta og Anne Enger

 5. Les også

  Planlegger fakkeltog mot kulturminner i Nasjonalgalleriet


Les mer om

 1. Statsbygg
 2. Kulturdepartementet
 3. Nasjonalmuseet
 4. Regjeringen

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Spillet om Nasjonalgalleriet | Ulf Grønvold

 2. DEBATT

  Norske kvinner og menn er altfor snille og fromme — det er tid for oss borgere å protestere kraftigere

 3. DEBATT

  La oss få en delt løsning for Nasjonalgalleriet | Collett, Torp og Vårvik

 4. KULTUR

  Arkitekt Fredrik Torp om Nasjonalgalleriet-striden: En hån mot Kultur-Norge

 5. DEBATT

  Den eldste kunsten hører hjemme i Nasjonalgalleriet | Ulf Grønvold

 6. KULTUR

  Stein Erik Hagen: - Jeg låner ikke ut kunst for at den skal settes i kjelleren