Debatt

Terroren kan gjøre oss mer paranoide enn det vi tror | Shahram Shaygani

 • Shahram Shaygani | Leder For Senter For Sekulær Integrering (ssi)

Terrorister vet at de ikke kan vinne en teknologisk krig mot en sivilisert verden, derfor har de bevisst startet en psykologisk krig.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kristin Jacobsen

Terroren rammet Berlin midt i julerushet mandag kveld. Julen ble angrepet, det er ikke tilfeldig. Høytiden er assosiert med fred på jorden og det er dette islamistene forsøkte å ødelegge: Freden.

De forsøker å overbevise oss om at det ikke finnes noen fred, ikke på et julemarked engang. De vil vise at heller ikke i julen, eller i våre hjem, skal vi føle oss trygge.

De forsøkte å ta julen fra oss og erstatte den med terror, som betyr frykt.

Hva kan frykt gjøre med oss?

Frykt er en følelse som krever umiddelbar reaksjon. Reaksjonen man ofte ser hos dem som er drevet av frykt er: «fight or flight» – slåss eller flykt. Frykt kan også trigge en sekundær følelse: sinne.

Personer som er sinte eller rasende, kan egentlig være drevet av frykt. Det finnes en rekke eksempler fra hverdagen her: En mor som er rasende på barnet som løper fra henne mot en trafikkert vei, er synlig sint, men sinnet er drevet av frykt.

Den kan gjøre oss paranoide

Frykt er en potent følelse som kan forme vår innstilling til verden betydelig. I en fryktbasert situasjon er vi frarøvet tryggheten. En måte å møte dette på, er å gå inn i en paranoid beredskap.

Det som kjennetegner en slik paranoid beredskap, er at man opplever en verden med «fiender». Psyken mobiliseres og settes i beredskap, og da lønner det seg å plukke ut konkrete fiender eller mennesker som kan tillegges skyld.

Når en fiende ikke kan plukkes ut umiddelbart, og spesielt hvis trangen til å reagere blir overveldende, må ubehaget evakueres. I en slik situasjon kan vi bruke en psykologisk forsvarsmekanisme som kalles projeksjon.

Gjennom projeksjonen plasserer vi ubehaget over på en annen – som ofte ikke har noe med saken å gjøre.

Stereotypier

Enda farligere blir det når vi projiserer ubehaget på en hel gruppe mennesker. Stereotypisering er en egenskap som sitter dypt i oss. Barn helt ned til seksårsalderen har en tendens til å bruke stereotypi for å organisere sin verden. Selv om gruppen av mennesker kan være ganske ulike, legger vi mest vekt på deres likheter.

I en slik situasjon kan vi til og med være klar over at denne gruppebehandlingen er upresis, til og med umoralsk. Likevel, via rasjonalisering, kan vi rettferdiggjøre vår reaksjon, stenge ut vår moralske dømmekraft.

 • Les også. Etter terrorangrepet i Brussel i mars, skrev psykolog Arnstein Mykletun dette innlegget som ble svært godt lest og mottatt: Terror er helt forkastelig, men ikke noe å være redd for

Vi settes på prøve

Vi som elsker friheten og har et ønske om å leve i et demokratisk samfunn med sekulære verdier, er nå satt på en hard prøve. De som utøver terror har forstått at de kan bruke psykologien mot oss.

 • De vil at vi skal bli paranoide og projisere.
 • De vet at i en paranoid posisjon, kan vi miste våre demokratiske og sekulære prinsipper.
 • Terrorister vet at de ikke kan vinne en teknologisk krig mot en sivilisert verden, derfor har de bevisst startet en psykologisk krig.
 • Målet med denne krigen er å utslette våre demokratiske verdier, som er rotfestet inne i oss.

Det er lett å kalle seg humanist, betrakte seg som empatisk og sivilisert, når en er bekymringsfri. Saken er en helt annen når vi utsettes for terror og ikke føler oss trygge, ikke i julen, ikke hjemme.

Det er nå vi settes på prøve. Holder vi på våre verdier eller mister vi dem? Det er spørsmålet.

Les mer om

 1. Integrering
 2. Frykt
 3. Beredskap
 4. Terror
 5. Berlin

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Bli rasende!

 2. KULTUR

  Cornelius Jakhelln med ny bok «Nazi Jihad»: – Jeg er overhodet ingen høyreekstremist eller rasist

 3. KRONIKK

  Antisemittisme er et virus som gjør samfunnet sykt. Vi må stadig vaksineres

 4. KOMMENTAR

  Her står politikerne opp mot terroristene. Men hvem vant til slutt?

 5. KRONIKK

  Hatet fra Utøya lever fortsatt. Vi kan ikke lukke øynene.

 6. KOMMENTAR

  En ny kald krig som ingen ønsker seg