Debatt

Korps er bedre enn sitt rykte

  • Line Konstali
Hva skulle vi gjort uten barnekorpsene på 17. mai, spør Line Konstadli. Her et korps på Karl Johans gate i Oslo 17. mai 2014.

Som korpsmamma vil jeg avlive myten om at korps er mer krevende enn andre fritidsaktiviteter.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det har nettopp vært 17. mai og vi skryter gjerne av barnetogene til våre utenlandske venner. En sterkere tradisjonsbærer enn barnekorpsene skal du lete lenge etter.

I et innlegg iDagbladet 8. mars forteller Kirsti Kristoffersen at hun hadde stor glede av å være korpsjente i oppveksten. Skolekorpset hun en gang gikk i var nå nedlagt. I innlegget ber hun foreldre som nekter barn å gå i korps tenke seg nøye om.

Line Konstali

Hva skulle vi gjort uten korpsene på 17. mai? Kanskje vi skulle leid inn noen svenske korps, som Moss kommune måtte gjøre i 2011? Eller hva med å bruke veterankorpset? Jeg synes ikke det er like hyggelig. For meg er barnekorpset en selvfølge i barnetoget.Les også:

Les også

Vi som hater korps

I fjor ble korpsmamma Tina Triger intervjuet av Nettavisen. Korpsene sliter med rekrutteringen, og ifølge Triger er det foreldrenes motvilje som er det aller største problemet.

Det er også min erfaring. Ofte hører jeg foreldre si «barnet mitt får velge alt, bare ikke korps».

En myte

Jeg har erfaring både som korpsmamma og fotballmamma. Som korpsmamma baker jeg kaker, stiller opp på loppemarked, sjekker uniformen og instrumentet, og forsøker etter beste evne å stille opp på konserter.

Ofte hører jeg foreldre si «barnet mitt får velge alt, bare ikke korps»Som fotballmamma baker jeg kaker, stiller opp på dugnad, står opp tidlig en søndag morgen for å rekke fotballcupen, sjekker utstyret og forsøker etter beste evne å stille opp på fotballkamper.

Jeg kan ikke forstå at det ene skal være mer slitsomt enn det andre, men jeg hører aldri noen foreldre si «barnet mitt får ikke lov til å gå på fotball».

Fremsnakk korpsene

«I Norge er kultur koselig, men ikke særlig viktig», hevder den australske professoren Anne Bamford. Hun har studert kulturlandskapet i Norge og er sjokkert over den manglende statusen. Ifølge Bamford var det flere av guttene i prosjektet som syntes det var flaut å spille et instrument. Med bakgrunn i dette tror jeg at vi nå trenger å fremsnakke korpsene.

Les også:

Les også

– I Norge er kultur koselig, men ikke særlig viktig

To ganger i året må vi stille opp på loppemarked. Det er slitsomt, men til gjengjeld er stemningen preget av samhold og entusiasme.

Takket være loppemarkedet betaler vi bare 2000 kroner i halvåret for datteren vår. Da får hun låne både instrument og uniform. Hun får en individuell spilletime med fløytelærer, og en times samspill i uken.

Dette er mye undervisning for pengene.

Allerede det første året merket vi enorm fremgang fra hun begynte å lære å spille til året var omme.

Vennskap og lagånd

Korps er en av få fritidsaktiviteter der begge kjønn og ulike aldersgrupper er representert. På turer, fester og sammenkomster har jeg merket at de eldste i korpset er flinke til å ta seg av de yngste.

Barn og ungdom lærer at sammen kan vi skape vakker musikk.Barn og ungdom lærer at sammen kan vi skape vakker musikk. De må marsjere i takt og har hele tiden et ansvar for at fellesskapet skal fungere.

Min bønn til alle foreldre er at de ikke nekter barna sine å begynne i korps hvis de vil. Jeg er i alle fall veldig stolt over at nettopp min datter har den aller viktigste plassen i 17. mai-toget.

Les også

  1. - Aldri sett så mange glade mennesker

  2. Vi elsker dette landet!

Les mer om

  1. Debatt