Voldtektsofre fra gråsonen

Det å konkurrere om antall partnere er ikke nytt. Det som er nytt, er at ett og annet offer går ut av gråsonen, oppsøker voldtektsmottaket og  anmelder overgriperen, skriver innleggsforfatteren. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX

Det ble noen netter drukket og pult alt for mye i 1990 også. I gråsonene. Det som er nytt, er at et og annet offer går ut av gråsonen og anmelder den nye overgriperen.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Les også

- Ny seksualkultur skaper overgrep

Oslopolitiet la nylig frem en rapport over anmeldte voldtekter de siste årene. Forskerne har funnet ut at de ikke forstår dagens generasjon. I hvert fall ikke når den viser seg gjennom det nye offeret. Offeret vi kjente fra før var det lettere å tro på, for hun hadde ikke vært full, og hun hadde hatt en så passiv rolle at det var naturlig å tenke seg at hun faktisk hadde blitt voldatt av en aktiv overgriper.

Dagens offer kommer fra gråsonen. Hun har selv en aktiv seksualitet og hun er full. Jeg har ingen problemer med å skjønne at det er vanskelig å reise straffesaker av slikt. Jeg er litt enig og litt uenig med Oslopolitiets forskere og talspersoner. Enig i at dette er ny materie, for dem, uenig i at det er nytt.

Anmeldelser

Jeg tror halvveis på at dette skjer fordi vi nå har den første generasjonen med unge voksne som er flasket opp på nettporno og Paradise hotell. Men bare halvveis, fordi jeg selv tilhører generasjonen som var unge voksne for tyve år siden, og fordi dette med, i frihetens navn, å konkurrere om antall partnere og erfaringer, ikke er noe nytt. Det ble noen netter drukket og pult alt for mye i 1990 også. I gråsonene. Det som er nytt, er at et og annet nytt offer går ut av gråsonen, oppsøker voldtektsmottaket (relativt nytt det også), anmelder den nye overgriperen og med det definerer seg som et offer. Hurra! Hun har min fulle støtte.

Det er en sammensatt øvelse å tro på hennes offerstatus fordi hun i utgangspunktet har vært med på noe frivillig, men vi skal ikke la være og drive med vanskelige øvelser. For det er dette offeret som kommer til å være med på å bestemme de nye reglene for hva det ikke er greit å gjøre med fulle hjelpeløse jenter eller gutter som kanskje har vært tøffe i trynet tidligere på kvelden.

I 1990 ville et nei i denne gråsonen ikke bli noe mer enn ordet som definerte en voldtekt som ikke kunne anmeldes.

Hun som som nå sier nei, kaller spaden en voldtekt, og anmelder den. Offeret er ikke nytt, men det er nytt at hun tør å ofre seg, for at det skal bli plass til en ny gråsone i det offentlige rommet.