Debatt

Israels brutalitet er årsaken

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I sitt angrep på meg 26. mars synes Nils August Andresen å forutsette at Israel er en normal stat som bare har vært uheldig og fått krigerske naboer. Det er feil.

Da FN delte Palestina, utgjorde jødene 30 prosent, men fikk 56 prosent av landet. Med våpenmakt er dette økt til over 80 prosent, selv om palestinerne ennå utgjør et (lite) flertall av innbyggerne. Palestinere fortrenges for å gjøre plass for innvandrere. Det heter etnisk rensing.

Sør-Afrikas Human Sciences Research Council har i en rapport påpekt at Israel fyller alle de tre kriteriene for apartheid: Én folkegruppe gis privilegier fremfor en annen, de undertrykte gis små områder og liten bevegelsesfrihet, og svært undertrykkende lover hindrer motstand (selv om folkeretten tillater motstand mot okkupasjon). Dette gjennomføres med stor brutalitet. Israel ignorerer FN og domstolen i Haag.

Det er tøv når Andresen hevder at jeg gir norske jøder skylden før det nye jødehatet. Israels brutalitet er en årsaksfaktor. Men de jøder som tar offentlig avstand fra bruddene på folkerett, menneskeretter og krigens lover, bidrar til å motvirke det nye jødehatet.

HANS OLAV FEKJÆR

psykiater, Nesodden

Les mer om

  1. Debatt