Menskoppen begynner for alvor å renne over | Ronja Perez Møystad

  • Ronja Perez Møystad
    student
Selv om jeg ikke kan rive ned patriarkatet på en dag, som den sure bitchen bakerst i klasserommet, kan jeg oppfordre kvinner til å drite i «den kule guttegjengen», skriver Ronja Perez Møystad.

Feminister blør i det offentlig rom, og Gyldendal gir ut en bok om mensen. Gjennom serier som «Unge Lovende» og «Skam», roper NRK «girlpower». Men realiteten er en annen. I klasserommet på Westerdals provoseres jeg over at den kreative verden sentreres rundt det mannlige perspektivet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det alltid fett å være den ene jenta, akseptert som en av gutta. På et tidspunkt ønsket jeg det. Røyket weed etter skolen, så på «funny YouTube» og forsøkte å gi en illusjon om at jeg var «chill as fuck». Jeg prøvde til stadighet å bevise at jeg ikke skrev som en jente. At jeg aldri skildret fuktige sommerlepper, menn som forlater meg midt på natten, og truser med radikale mensflekker. For jeg kunne være morsom på en drøy og intelligent måte. Men i løpet av mine to år på Westerdals, har en mann aldri spurt meg om et samarbeid.

A mans touch

I NRK-ytring kronikken «Menn som elsker menn» pekte Harald Eia på noe som ser ut til å være et av vår tids tabuer, menn foretrekker menn.

Harald Eia vakte stor debatt med sin kronikk om at menn foretrakk hverandres fellesskap enn kvinner.

Når jeg påpeker gruppenes skjeve kjønnsfordeling, ser jeg angsten i blikket til mine mannlige medstudenter. Frykten for at jeg skal trekke frem pekefingeren og rope: Mannssjåvinist!

Lærerne sier vi må bli flinkere til å blande oss, men jentene strekker stadig ut en hånd til det motsatte kjønn. Handler dette da om at vi alle må ta et kollektivt ansvar? Noen av gutta kaller det ren og skjær tilfeldighet. Andre begrunner det med at «Vi gutta er likere hverandre, mens jentene er mer forskjellige».

Les også

Kronprinsessen om Skam, tabuer og sin indre apekatt

En «heldig» jentegruppe har klart å kapre en mann, og jeg kjenner på misunnelsen, for kun de flinkeste får æren av «a mans touch». Dessverre blir han fort demotivert, og ghoster vekk som en 19-åring etter sin første one night stand. Og det er alltid sårende når noen ikke vil «gjøre det igjen», så hun står i gangen med tårer i øynene fordi hun ikke føler seg respektert, ikke før hun blir publisert.

Forkuet aura

«Nok en gang er det jentene som holder ordet inne», mumler Asle Toje under et foredrag, der bare gutta tar del i diskusjonen. Jeg sier ingenting. Skammer meg, forsøker å unngå blikket hans. En forkuet aura har omfavnet meg i lang tid nå, det er ingenting å nekte for.

Noora i NRK-serien Skam er den kule, selvstendige jenta som alle ser opp til. I sin studiesituasjonen opplever Ronja Perez Møystad at det for hver inngangsport finnes en gjeng med mannlige orakler som avgjør hvorvidt hun er god nok eller ei.

I en kommentar i Dagbladet ber Marie Simonsen menn se seg selv i speilet: «Når 80 prosent av ledelsen i de hundre største norske selskapene er menn, er vi ikke i nærheten av å være likestilt». Videre stiller hun det forbudte spørsmålet. «Er det menn som kanskje har et problem?»

Hvite menn og drøye vitser

Etter en tekstopplesning der flere av mine klassekamerater var til stede, står jeg og snylter sigaretter og snakker høyt om meg selv til en forlegger som har vist meg interesse. Oppslukt av mine egne ord og rusa på oppmerksomhet, vifter jeg blikkene fra gutta vekk som fluer. Litt småbrisen forsvinner jeg tilbake til klassens mannlige forfatterspirer hvor spørsmålet «Prøvde han seg på deg?» selvsagt blir stilt.

Noen dager senere blir beviset lagt frem. Forleggeren addet flere av jentene på Facebook og kun én av gutta. Gjennom et halvt år forble det en snakkis, og hver gang navnet hans kom opp i en samtale fikk jeg høre at vi to hadde hatt en «god tone».

Og spøkene fortsetter. I gangene sitter det hvite menn og forteller drøye vitser, de krysser grenser og har derfor et grunnlag for å snakke på den måten. Og etter en klassisk «Har du mensen?»-kommentar, begynte menskoppen for alvor å renne over.

Narsissister

Da jeg og en klassevenninne pitcher en idé til en tv-serie som omhandler oss selv, blir vi spøkefullt kalt narsissister. En av dem, en mann som uoppfordret leste poesien sin høyt for meg på tomannshånd.

Linn Skåber svarer Eias kronikk med å oppfordre jenter til å gå ut i den friske lufta og finne en annen guttegjeng.

Linn Skåber oppfordret kvinner til å trekke frisk luft og finne andre venner og kamerater.

Men hvorfor skal vi da på død og liv få ros fra kule menn når vi lever i et av verdens mest likestilte land? Jeg får følelsen av at det for hver inngangsport finnes en gjeng med mannlige orakler som avgjør hvorvidt jeg er god nok eller ei.

Media viser oss et mensenrødt glansbilde av kvinnelige forfatterspirer og fjortiser som beseirer rasshøl. Men bak kulissene er veien til suksess stadig dominert av svære guttegjenger som «peeker så hardt i bromance» at kun et tre meter høyt monster av en kvinne, med en stemme så kraftig at capsene deres fyker til helvete og tilbake igjen, vil få «jerk-off»-sirkelen deres til å ta en to sekunders pause for å så vurdere om det muligens er plass til en dame.

Og selv om jeg ikke kan rive ned patriarkatet på en dag, som den sure bitchen bakerst i klasserommet, kan jeg oppfordre kvinner til å drite i «den kule guttegjengen».

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter