Debatt

Manglende akademisk etterrettelighet om voldtekt, innvandring og statistikk | Randi Lavik

  • Randi Lavik, forsker, Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høgskolen i Oslo og Akershus

Norsk statsborgerskap er ikke ensbetydende med etnisk norsk.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

IChristopher Bratts svar til Kjetil Rolness i Aftenposten 28. mai har Marianne Sætre fra Politiet gjort inntrykk på ham i debatten. Etter selv å ha lest disse innleggene, ble jeg nysgjerrig, og gikk til primærkilden: «Voldtekt i den globale byen» av Sætre og Grytdal (2011).

Da ble jeg sjokkert! I rapporten konkluderes det med at voldtektsmenn med norsk statsborgerskap er i flertall (61 prosent), mens 24 prosent har statsborgerskap fra Asia og Afrika. Norsk statsborgerskap er ikke ensbetydende med etnisk norsk. 35 prosent av voldtektsmennene hadde norsk landbakgrunn, mens 49 prosent hadde afrikansk eller asiatisk. En stor andel av voldtektsmennene med norsk statsborgerskap har altså landbakgrunn fra Afrika eller Asia. Dette er ikke nevnt.

Politisk betente tema får det til å gå i ball for ellers pålitelige spaltister, mener Kjetil Rolness

Den største synden er likevel at Sætre ikke har tatt hensyn til befolkningens sammensetning; 17 prosent av Oslos befolkning var da innvandrere fra Afrika og Asia, mens hele 49 prosent av gjerningsmennene var fra disse områdene! Ergo, en overrepresentasjon av voldtektsmenn fra Afrika og Asia.

Bratt skriver i sitt debattinnlegg: «Sætre i Politiet demonstrerte i Dagbladet i vinter en imponerende akademisk etterrettelighet i sin tolkning av statistikk for voldtekter». Dette vitner om at det ikke bare er Sætre & co. som mangler akademisk etterrettelighet, det gjør tydeligvis også Bratt!

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger påFacebook og Twitter

Les relaterte debattinnlegg her:

En rapport fra innvandringsdebatten | Elin ØrjasæterHenger voldtekt og innvandring sammen? | Nina KristiansenMer uviten om voldtekt og seksuelle overgrep | Kjetil Rolness

Les mer om

  1. Voldtekt
  2. Afrika
  3. Politiet
  4. Statistisk sentralbyrå