Debatt

Dette er de 10 dummeste kjønnsdelte barnebøkene

  • Helle Cecilie Palmer
Hvorfor deles barnebøker i rosa og blått? Er det ulikt innhold? Hermon forlag svarte innleggsforfatteren: «Det er bare omslaget som er forskjellig. Bøkene er laget med to farger da dette blir etterspurt.»

Forlag deler barnebøker inn i «gutteting» og «jenteting». Her er noen av de dummeste.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Innlegget ble først publisert på bloggen Krisemaksimering.

For litt siden skrev jeg et innlegg omkjønnsdelte leker, hvor jeg blant annet kritiserte kjønnsdelte sangbøker. Mange reagerte på disse sangbøkene, og innlegget ble til og medfanget opp av Adresseavisa.

Men det finneslangt flere temaeretforlag kandele inn i «gutteting» og «jenteting». Her er noen av de dummeste:

1. 100 kule aktiviteter forjenter/gutter(Spektrum)

Her har noen altså funnet ut at jenter interesserer seg for vesker, blomster og dukkeutstyr, mens guttene får leke med «småkryp, verktøy, idrett, traktorer og dinosaurer!» (fra forlagets omtale) Ja, det ville virkelig vært for ille om jentene skulle interessere seg for eksempelvis idrett! Før vi vet ordet av det, kan de jo finne på å gå med bukser eller kreve stemmerett.

2. Eventyr forjenter/gutter(Spektrum)

Legg spesielt merke til undertitlene: Eventyrboka for jenter inneholder «20 nye og klassiske eventyr å kose seg med», mens gutteboka er «en skattkiste av handlingsfylte eventyr for gutter» (fra forlagets omtale). Jentene vil altså kose seg, mens guttene vil ha handling.

3. Tøff mat forjenter/gutter(Spektrum)

For jenter er tøff mat altså… surprise! Cupcakes og andre «enkle småretter, hovedretter, kaker og desserter» (forlagets omtale). For jenter er det tydeligvis rosa kaker og dessert som er tingen.

For jenter er jo så søte – akkurat som cupcaksene på bokomslaget.«Jenter er egentlig ikke tøffe i det hele tatt, vi bare følte at vi måtte ha det med i tittelen» (ikke fra forlagets omtale, men kunne kanskje vært det).

  • Ikke gå glipp av debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter
    Gutter derimot, liker burgere, pizza, pølser og milkshake. Eller, som forlaget sier: «Denne boka er full av mat som gutter faktisk liker! Som en bonus er rettene også enkle, sunne og gode, og godgutten kan lage dem selv. Gode bilder og enkle forklaringer gjør matlagingen enkel…».

Ja, for gutter må ha en enkel bok med enkel mat – enkle skapninger som de er (forlagets insinuasjon, ikke min).

4. Barnas bibel forjenter/gutter(Hermon)

Det kommer ikke fram i beskrivelsen av bøkene om det er forskjellige bibelhistorier i de to bøkene, eller om det bare er omslaget og tittelen som er kjønnsdelt. Jeg har sendt en henvendelse til forlaget om hvorfor de ser nytten av en guttebibelbok og en jentebibelbok, og venter spent på svar fra dem.

Oppdatering: Jeg har fått svar fra forlaget. De skriver: «Det er bare omslaget som er forskjellig. Bøkene er laget med to farger da dette blir etterspurt.»

5. Hvordan tegne 404 ting forjenter/gutter(Norsk Fakta Forlag)

Ville det ikke vært for ille om gutter og jenter tegnet de samme tingene?

6.Jentenes/guttenesmega-moro (Spektrum)

Dette er to av de verste omslagene når man setter dem ved siden av hverandre, synes jeg. Jentemoro er pastellfargede prinsesser og feer og havfruer og ballettdansere ispedd sommerfugler og blomster. Guttemoro er sjørøvere, riddere, drager og borger i sterke farger.

7.Go’jentas/go’guttenspottebok (Spektrum)

Går det an å få det mer stereotypt? Jenter = rosa, blomster og sommerfugler. Gutter = blått, biler, lastebiler og traktorer.

8.Jentenes/guttenesgodnatthistorier (Spektrum)

Har noen prøvd å lese jentegodnatthistorier for gutter? Eller guttegodnatthistorier for jenter? Hva skjer da? Jeg aner et sosialt eksperiment uten like.

9. 365 historier og rim forjenter/gutter(Spektrum)

Hva det er som gjør at noen rim er for gutter, mens andre er for jenter, spør du? Sannelig om jeg vet.

10. Sangbok forjenter/gutter(Victoria)

Disse har jegnevnt før, men jeg måtte ta dem med her også.Gutter og jenter er tydeligvis så forskjellige at de ikke kan synge de samme sangene en gang. Noen sanger fant jeg i begge bøkene, mens der guttene for eksempel skulle synge «Nisser og dverge», skulle jentene synge «Sov dukkelise». Stakkars den redaktøren som fikk i oppdrag å velge ut «guttesanger» og «jentesanger»!

Jentene skal altså synge

Og Dukkelise, hør nå på meg;

Dersom de andre klemmer på deg,

så skal du værsågod tie still

hvis du vil være dannet og snill.

mens guttene synger

Ja, la oss bore dype og store

huller i gråstein og blåstein og flint!

Da, mens vi synger muntre i klynger,

sprenger vi berget i stykker og splint.

Moralen i jentevisa handler om å være passiv, stille og «dannet», i guttevisa om å være aktiv, handlende og bråkete.

Jeg gremmes.

Les også:

Les også

  1. Debatt: Skandale ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

  2. «Sørlandskvinner blir ikke invitert på talerstolen på konferanser. Er de opptatt med å tørke av kjøkkenbenken?»

Les mer om

  1. Debatt
  2. Barn og unge
  3. Litteratur