Debatt

Rasister er også mennesker | Joachim Skage

  • Joachim Skage, komiker

Vær mot rasisme, men ikke vær antirasist.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Skal vi overvinne rasistenes fremmedfrykt, må vi møte dem med samme åpenhet som vi forventer at de skal møte fremmedkulturelle med.

For ett år siden var vi en gjeng komikere som meldte oss inn i en lukket rasistisk Facebook-gruppe, «Norge er vårt!». Det var en gruppe med mye hat, skrivefeil og utropstegn.

Her er noen eksempler

«nakke skudd møkka folk muslim pakk grr!!!», «dritt kladda må henges i en gitarstreng til det stygge hue dems faler av», «hiv ut alle sammen vi har ikke brukt for barbarer her!»

Tanken var at vi skulle være en motvekt til hatet de ytret mot flyktninger, innvandrere og muslimer. Vi skulle ta opp kampen mot de hatefulle påstandene deres og trolle trollene.

Hjalp det? Nei. De følte seg angrepet, og resultatet ble at de fikk bevist at gruppen deres var viktigere enn noen gang, og samholdet dem imellom ble enda sterkere.

Min kompis, rasisten

Jeg har en kompis, eller han er en klassekamerat fra barndommen som jeg er venn med på Facebook. La oss kalle ham Tore.

Tore er arbeidsledig, uføretrygdet og enslig. Han er livredd muslimer. Ytringene hans på Facebook er hovedsakelig at muslimer kommer til å ta over Norge, de er kriminelle og de voldtar damene våre.

Så tenkte jeg tilbake på da vi gikk på barneskolen sammen. Foreldrene hans var stort sett fraværende i oppveksten hans. Tore var dårlig i fotball. Jeg var god og valgte ofte lag. Jeg valgte aldri Tore. I tillegg var han dårlig på skolen, et mobbeoffer som ingen ville leke med fordi han bare ville gjøre kødd og hærverk.

Hans store drøm var å dra en practical joke på en katt. «Hvis du smører sennep i rumpa på en katt, så løper den til den dør», sa han og lo rått.

Og til alle dyrevernere: Han fikk aldri drømmen oppfylt. For da han først klarte å fange en katt, hadde han ikke sennep og da han hadde sennep, fant han ingen katt.

Ikke rart han har usunne holdninger

Nå er jeg voksen og ser rasisten han er blitt. Og for å være helt ærlig synes jeg ikke det er rart at Tore har noen usunne holdninger.

Selvfølgelig ikke bare fordi jeg ikke valgte ham på laget mitt, så høye tanker har jeg ikke om meg selv, men han ble behandlet som en outsider av alle. Av oss som vokste opp sammen med ham, av skolen, foreldrene sine og antageligvis de aller fleste andre.

Så begynte jeg å se det hyklerske i å latterliggjøre holdningene hans som voksen, når jeg vet, og selv var en del av, det han gikk igjennom som barn og ungdom.

Ingen er født rasist. Holdninger og oppfatninger dannes gjennom sosialisering. Eller som i Tores tilfelle, fraværet av sosialisering.

Så vær mot rasisme, men ikke vær antirasist. Det hjelper ikke. Det betyr at du er i mot menneskene og ikke holdningene deres.

Vi må forstå hva som fremkaller fremmedfrykt

Å være antirasist er like ubrukelig som å skulle være anti-kreftpasient. Kreftpasienter blir møtt med omsorg og behandling, ikke fordømmelse, selv om vi vet at røyk og overdrevent soling øker risikoen for kreft.

På samme måte må vi forstå hva som fremkaller fremmedfrykt og rasisme slik at vi kan forebygge det. Forskning peker på
faktorer som avmakt, ydmykelse og sosial isolasjon som næring for radikalisering og rasisme.

Ikke snu ryggen til

I august ble aksjonen «Snu ryggen til rasistene!» arrangert på Furuseth Senter som motsvar da SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge) varslet stand på senteret.

Stopp Islamisering Av Norge besøkte nylig Furuset. Det kunne de ha spart seg for. | Nazima Ansari

Standen til SIAN telte ca 15-16 personer, og det møtte rundt 200 som deltok i «Snu ryggen»-aksjonen. De sto på avstand med ryggen til og holdt fargerike ballonger som skulle symbolisere kulturelt mangfold.

I etterkant av «Snu ryggen»-aksjonen var deltakerne over seg av hvor flinke de var, En kommenterte på aksjonens Facebook-gruppe: «send rasistene fadenivold!!!».

Altså det samme rasistene skriver om muslimene.

Jeg har mer tro på åpenhet, raushet og dialog enn å ta med hundretalls ballonger, og snu ryggen til.

Målet vårt må være å endre holdningene deres, ikke å bruke rasister som hoggstabber eller latterliggjøre dem slik at de føler seg forfulgt og fiendtliggjort.


  • Islam-motstandere møtt av diskorytmer foran Stortinget
  • Katolikkene truer ikke våre verdier

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Rasisme
  2. Flyktninger
  3. Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN)