Debatt

Fellesforbundet skaper usikkerhet om EØS-avtalen | Ivar Horneland Kristensen

  • Ivar Horneland Kristensen
    Ivar Horneland Kristensen
    Administrerende direktør, Virke

Forbundsleder Jørn Eggum (t.v.) og nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet kunne juble da resultatet ble klart. Med 300 mot 218 stemmer har LOs største forbund i privat sektor vedtatt at Norge bør utrede alternativer til EØS – men ikke at målet skal være utmelding. Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

Å tro at Norge skal få en handelsavtale hvor vi slippe unna ulempene og fortsette å høste fordelene, er i beste fall naivt. Vi kommer til å bli knust.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Virke frykter at kjempen Fellesforbundet med sitt nye vedtak tar sine første snublende steg mot å bryte Norges bånd til Europa – EØS-avtalen. Det vil få store konsekvenser for vår felles evne til å skape verdier og arbeidsplasser i fremtiden.

EØS-tilhengerne i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet er nå drevet til siste skanse. Det er et stort nederlag når de nå presses til å utrede alternativer til noe de er for.

Ivar Horneland Kristensen er administrerende direktør i Virke. Foto: Virke

Stemmer for en usikker arbeidshverdag

EU-domstolen og EFTA-domstolen gir norske virksomheter beskyttelse mot dårligere betingelser enn sine konkurrenter i EU- og EØS-land. Dårlige vilkår for næringslivet betyr at også de ansatte, som Fellesforbundets medlemmer, vil få en mer usikker arbeidshverdag.

Om vi ikke er tilknyttet EØS, vil vi kanskje kunne lage nye regler som bryter med EØS-standardene, men andre land vil også kunne straffe oss for det. Kontrakter kan glippe fordi eksportmarkedet plutselig iverksetter ny proteksjonistisk politikk i møte med vår proteksjonistiske politikk.

Resultatet er at alle blir fattigere og at markedet for morgendagens teknologi blir mindre.

Les også

Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, men vil utrede alternativer

Vil bekjempe det useriøse arbeidslivet

Vi kan forstå at mange av medlemmene i Fellesforbundet opplever situasjoner med useriøse aktører og et næringsliv som ikke konkurrer på like vilkår. Vi mener det hadde vært mye mer riktig å bruke tiden på å bekjempe det useriøse arbeidslivet enn å utrede alternativer til EØS-avtalen. Det vil bare skape enda mer usikkerhet i næringslivet.

En av fordelene med å ha felles handelsregler i Europa er at EU har satt en tydelig grønn retning. Mens Norges regjering knapt nevner sirkulærøkonomi i statsbudsjettet, er dette en hovedsak i EU. I møte med dette kan vi velge mellom å være vårt ansvar bevisst eller å sitte på vårt eget lille nes og slippe ut klimagasser, isolert fra resten av verden.

Les også

Direkteblogg: En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks

Vår naive tro på handelsavtale vil knuses

Storbritannias statsminister Boris Johnson brukte nylig uttrykket «the surrender bill» om en lov parlamentet vedtok for hindre at landet skulle kræsje ut av EU uten en avtale.

Det Johnson og Fellesforbundet har til felles, er at de påstår å kjempe for landets uavhengighet, men i stedet overgir de næringslivets konkurransevilkår til usikkerhet og dårlige utsikter.

Å tro at Norge skal få en handelsavtale hvor vi slippe unna ulempene og fortsette å høste fordelene, er i beste fall naivt. Vi kommer til å bli knust.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meiningar på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. EØS
  2. Fellesforbundet
  3. Virke