«Hvorfor hentet Aftenposten inn Fjordman?»

Aftenposten har fått endel kritikk etter at vi publiserte Peder Jensens innlegg, der han kritiserer NRK for ikke å ha vært i kontakt med ham i forbindelse med produksjonen av TV-serien «22. juli». Her er noen spørsmål og svar fra Twitter.

Fredrik Høyer spiller den omdiskuterte karakteren Breidablikk i NRK-serien «22. juli».
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Bakgrunn:

  • 22. juli er en dramaserie i seks deler, produsert av NRK. Serien utspiller seg i tiden før 22. juli 2011 og frem til rettssaken i 2012.
  • Den første episoden ble sett av 497.000 personer på TV, ifølge Kampanje.
  • «Fjordman» er Peder Jensens alias på nett. Bloggen ble startet i 2005 og ble tiltagende antiislamsk. Som blogger var Jensen den eneste norske i sitt slag som var internasjonalt kjent.
  • Bloggeren «Breidablikk» er en sentral figur i 22. juli-serien. Peder Jensen mener han er blitt karikert, og kritiserer i et debattinnlegg i Aftenposten NRK for ikke å ha kontaktet ham under researchperioden.
  • NRK skriver i sitt tilsvar at «Fjordman» ikke er «Breidablikk».

Her er noen av reaksjonene på Twitter – og våre svar

Les også

NRK holder fast ved at Breidablikk er fiktiv, i likhet med de andre hovedkarakterene.

Les også

Serieskaperne ville lage en så troverdig fremstilling av 22. juli som mulig. Men hva synes de som selv var nær terroren?

Den økonomiske støtten som blir nevnt, henviser til at Peder Jensen fikk stipend fra Fritt Ord for å skrive boken Vitne til vanvidd.

Da boken ble publisert, skrev forfatter og journalist, og også en gjenkjennelig karakter i 22. juli-serien, Øyvind Strømmen, dette:

«I etterkant av 22. juli har Fjordman forsøkt å fremstille seg selv som islamkritiker. Han har fått god hjelp av media. Det kan vanskelig kalles annet enn en fornærmelse mot islamkritikere. De fortjener ikke sammenligningen.»