Debatt

Forbud mot cannabis fungerer ikke | Ina Roll Spinnangr

 • Ina Roll Spinnangr
  Leder, Foreningen Tryggere Ruspolitikk

Realiteten er at det er dagens politikk som er et bomskudd av historiske proporsjoner, skriver artikkelforfatteren.

Dagens narkotikapolitikk er et bomskudd av historiske proporsjoner.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I en kronikk i Aftenposten nylig hevder Ola Jøsendal at det å legalisere bruk av cannabis i Norge vil være et «ruspolitisk bomskudd av historiske proporsjoner».

Realiteten er at det er dagens politikk, som fyller opp fengslene med mennesker som heller kunne blitt hjulpet til et bedre liv, koster oss milliarder i håndhevelseskostnader, understøtter virksomheten til kriminelle gjenger og mafia, utsetter våre barn for betydelig fare og ikke engang har særlig effekt på ungdommens rusvaner, som er et bomskudd av historiske proporsjoner.

Fire stater som har legalisert

I møtet med lidelsene narkotikakrigen har påført oss, sier flere og flere som FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan at «Krigen mot narkotika har feilet. Erfaringen viser oss at regulering, dekriminalisering og anerkjennelse av at brukere trenger hjelp og ikke straff er de mest fornuftige veiene for å møte narkotikaproblemet. Dette er ikke et synspunkt, men et faktum flere og flere land i verden begynner å innse.».

Ina Roll Spinnangr. PRIVAT

Et av landene som begynner å våkne opp til Annans poeng, er narkotikakrigens hjemland, USA.Fire delstater i USA, herunder Colorado, har gått så langt som å ikke bare avkriminalisere bruk av cannabis, men å legalisere. Dette har falt Jøsendal tungt for brystet.

Voldskriminalitet har falt

Jøsendals første påstand er at det etter legalisering ikke er «noe som tyder på at kriminaliteten knyttet til cannabis har minket, snarere tvert imot».

Faktum er at cannabis-relaterte arrestasjoner, ifølge offisielle tall fra Colorado Court system, har falt med 84 prosent siden 2010.

Både voldskriminalitet og vinningskriminalitet har falt etter at legaliseringen trådte i kraft første januar 2014. Voldskriminalitet i Denver har falt med 2,2 prosent hvis man sammenligner 2014 med 2013. Ran og tyveri er ned med 9,5 prosent, mens generell vinningskriminalitet har falt med 8,9 prosent.

Ikke økt bruk blant ungdom

Jøsendals andre påstand er at regulert omsetning vil medføre at «rekrutteringen til bruken av cannabis vil skje i yngre alder». Dette er et ofte gjentatt argument fra forbudsbevegelsen, men faktum er det motsatte.

For de yngste ungdommene ga liberalisering et klart fall i bruk

Når ungdom under 18 år velger cannabis fremfor alkohol, er noe av grunnen at det er vesentlig lettere å få tak i.

En gjennomgang av én million ungdommer gjennomført av professor Deborah Hasin ved Columbia University viser at en liberalisering av lovverket ikke medførte økt bruk blant ungdom.

For de yngste ungdommene ga liberalisering et klart fall i bruk.

Dette er det du vil regne med når omsetningen går fra dagens uregulerte forbud, hvor ukjente selgere selger stoff vi ikke vet hva inneholder til ukjente kjøpere, og over i ordnede, regulerte former.

Da Colorado vedtok legalisering i sin folkeavstemning var resultatet 55 prosent for og 45 prosent mot. På de siste meningsmålingene i vår – ett og et halvt år etter legaliseringen – har støtten til legalisert cannabis i Colorado økt til 62 prosent og motstanden falt til 34 prosent. Med så sterke resultater er ikke det så rart.

På Twitter: @Spinnangr

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Mer i cannabis-debatten:

Les også

Det hevdes ofte at norsk narkotikapolitikk er mislykket. Jeg er uenig

, skriver Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo.

Les også

Avkriminalisering av cannabis er et gode

, skriver Willy Pedersen, professor i sosiologi.Forfatter og journalist Johann Hari mener Norge står i et sort hull hva narkotikalovgivning angår:

Les også

– For rike mennesker er narkotika allerede avkriminalisert

Se også debatten hos Aftenposten Kultur:

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette er konsekvensene av å legalisere cannabis

 2. DEBATT

  Cannabisforbudet gjør mer skade enn nytte

 3. DEBATT

  Ressursbruken i kampen mot narkotika har vært hinsides. I USA har trenden snudd. Folk står i kø for å kjøpe marihuana legalt.

 4. POLITIKK

  Narko-thriller på Venstre-landsmøtet

 5. OSLOBY

  Professor: – Kriminaliteten gjør hasj til et farligere rusmiddel enn alkohol

 6. KOMMENTAR

  «Samtidig som politikere vil ha legalisering, har unges hasjbruk økt. Hva om det er en sammenheng?»