Debatt

Henger voldtekt og innvandring sammen? | Nina Kristiansen

 • Nina Kristiansen
  Ansvarlig redaktør for forskning.no

071e262d-be81-4b00-5474-60449e8fdb1c.jpg

Det kan virke som Kjetil Rolness mener at menn fra ulike land i Asia og Afrika har mye til felles – i alle fall om de ble dømt for seksualforbrytelser i Norge i fjor.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I forrige uke skrev jeg i Uvitenspalten i Aftenposten om TV2s oversikt over dømte seksualforbrytere i 2015. Hovedoppslaget deres var at hver fjerde dømte har innvandrerbakgrunn. TV2 gjorde også et stort poeng av at forskere kan være redde for å ta tak i problematikken rundt innvandring og voldtekt.

I hele Norge ble 88 innvandringsmenn dømt for seksualforbrytelser i fjor. De 88 mennene kommer fra 50 ulike nasjoner, som har lite til felles, skrev jeg. «Innvandrerbakgrunn» blir derfor mindre interessant.

Oslo-tallene

Dette kritiserte Kjetil Rolness i et debattinnlegg 31. mars. Han er spesielt opptatt av Oslo-tallene.

Så han lister opp de 32 mennene som er dømt i Oslo og deres nasjonale bakgrunn. Poenget hans er at Afrika og Asia er overrepresentert.

Afrika og Asia er store kontinenter med enorme kulturelle forskjeller. Hva sier det om voldtekt at Oslo Tingrett dømte to vietnamesere, én inder, fem somaliere og to pakistanere? Hva er fellestrekket mellom den ene dømte iraneren og han fra Sri Lanka?

Kjetil Rolness kunne hatt et poeng dersom alle disse var nye i Norge, om de er ukjente med norske normer eller syn på voldtekt. Men de er ikke nyankomne. I tallmaterialet til TV2 er det menn med norsk statsborgerskap og andre som har vært her i lang tid. De er dessuten dømt for forbrytelser som varierer i omfang og type.

De har hudfargen felles

Så vidt jeg kan se er det hudfargen disse mennene har til felles. De 32 Oslo-dømte innvandrermennene som Rolness peker på, er en brunere nyanse enn blek. Men jeg har aldri sett forskning på sammenhengen mellom hudfarge og seksualforbrytelse. Flertallet av de dømte i fjor er dessuten hvite nordmenn, som jo saboterer den teorien.

 • Hvordan henger voldtekt og kvinnefiendtlig kultur sammen?
 • Har norske overgripere et mer umodent og/eller aggressivt forhold til seksualitet og kvinner enn norske ikke-overgripere?
 • Hva skjer når menn med tradisjonelle normer flytter til land med mer likestilling?
  Det er gjort mye forskning, og jeg håper det blir mye mer. Men TV2s tall sier dessverre lite om disse viktige og spennende spørsmålene.

Flere innlegg om voldtekt:


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Lyst til å skrive ? Les denne først:

 1. Les også

  Seks tips til en Aftenposten-debattant

Les mer om

 1. Debatt
 2. Innvandring
 3. Voldtekt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Manglende akademisk etterrettelighet om voldtekt, innvandring og statistikk | Randi Lavik

 2. DEBATT

  Rolness' taktikk er å latterliggjøre motdebattanter

 3. DEBATT

  Barnehageloven gjelder for alle barnehager. Også våre.

 4. KULTUR

  Fafo-forsker svarer Kjetil Rolness: – Ikke et forsøk på å legge lokk på debatten

 5. DEBATT

  Kort sagt, fredag 7. juni

 6. OSLOBY

  To kamerater tiltalt for voldtekter av jenter