Debatt

Det er bra disse «skrekkelige» kvinneløpene finnes | Erle Marie Sørheim

 • Erle Marie Sørheim
  Erle Marie Sørheim
  Bokanmelder og forfatter
11c76de7-7a7f-6442-68e1-06635d299730.jpg

Løp, kvinner! Blandede løp som kvinneløp!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Selv som feminist ergrer jeg meg innimellom over hva andre feminister klarer å lage problemer ut av. Og i gårsdagens Aftenposten klarte Nora Rydne nettopp det med sitt utspill mot kvinneløp.

Løp hvor kun damer deltar er et tegn på at

Les også

vi kvinner er svake og at vi ikke tør å konkurrere med menn

, hevdet Rydne. «Det fokuseres på mosjonering, ikke konkurranse», mente hun, og videre: «Mosjonsløp som Jentebølgen sender et klart signal. Kvinner vil bare kose seg og ha det gøy sammen, konkurranse er for menn.»

Som glad løpeamatør er dette for meg en helt ubegripelig påstand.

Og hvordan kan Nora Rydne vite dette? Har hun løpt selv og samtidig stilt sine medløpere spørsmålet? Det virker ikke sånn, hun har nemlig måttet gjøre research på nettet for i det hele tatt å bli klar over at det finnes mosjonsløp kun for kvinner.

Dette gjør jenteløp så bra

Jeg har løpt masse løp, som oftest blandet løp, men også noen jenteløp. På jenteløpene har jeg fått en goodiebag med ting som faktisk var nyttige, i motsetning til alle manne-deoene man får til vanlig. I tillegg, og det er dette som gjør jenteløp så bra:

I disse løpene er det som oftest mange færre deltagere enn det det er i et løp med begge kjønn.

Det betyr også at det er mye lettere å komme seg langt frem, og jeg blir ikke stående bak hundrevis av menn som bruker sin muskelstyrke for å få best mulig posisjon når startskuddet går. Dermed blir det fort mye morsommere å løpe, for det er ikke gøy å tråkke i hælene og sikksakke seg forbi ørten folk.

Sist gang kunne jeg til tider løpe med ingen foran meg, bare klappende tilskuere på hver side. For en fantastisk følelse, man kan late som om man er best i verden akkurat i slike øyeblikk. I tillegg slapp jeg de innbitte mennene som blir så frustrerte at svetten spretter ut av hodet på dem hvis en kvinne løper opp på siden deres, for ikke å snakke om hvor sinte de blir når man eventuelt løper forbi. Ja, det er faktisk en hel del av dem.

Kvinne mot kvinne i tvekamp

Mot slutten tok en dame meg igjen på oppløpssiden, og det var åpenbart at hun hadde tenkt til å slå meg. De siste fem hundre meterne av det løpet var det ingenting som minnet om kos, hverken for meg eller henne. Jeg ga alt jeg hadde, men hun hadde mer krutt igjen i beina. Det var en skikkelig tvekamp kvinne mot kvinne og etter målstreken smilte vi til hverandre.

Så kvinner, løp, blandede løp som kvinneløp. Ha det gøy, mosjoner om du vil eller kjemp innbitt mot dine egne bestetider eller andre løpere.

Det er sannelig fint at vi har så mange løp hvor man har muligheten til å gjøre nettopp det. Hvis Nora Rydne hadde tatt seg bryet med å løpe et av disse «skrekkelige» kvinneløpene hadde hun nok innsett det hun óg. Jeg gleder meg i hvert fall masse til mitt neste kvinneløp i mai. Denne gangen er det jeg som skal gruse noen på oppløpssiden.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også om hvordan

Les også

likestillingslandet Norge er blitt likestillingssinke

, eller hvorfor

Les også

det er kvinnene som kan redde oss når oljebrønnene tørker ut.

Les også

 1. Hva hadde skjedd hvis menn hadde mensen? | Anne Håskoll-Haugen

 2. Fortsatt det annet kjønn?

 3. Uten takhøyde, ingen sterk kvinnebevegelse

 4. Hvorfor er det billigere for gutter å gå til frisøren?

 5. Kronikk: Universitetene er sterkt konkurransedrevet. I dette løpet taper kvinnene.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Mosjon
 3. Likestilling
 4. Feminisme