Nettbutikken, en fiasko!

Nettbutikkene står bare for mellom tre og fem prosent av omsetningen i varehandelen, skriver Trond Aam.

For den store hop, som kjøper på impuls og er irrasjonelle, er nettbutikken fullstendig uinteressant og ubrukelig.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I 20 år har vi hørt om den enorme veksten og om at fremtiden tilhører nettbutikken. Faktum er at nettbutikkene bare står for mellom tre og fem prosent av omsetningen i varehandelen (litt etter hva som regnes med). Hva skyldes denne fiaskoen?

Trond Aam

Det var en gang i tiden at folk satt hjemme og planla hva de skulle kjøpe. De avdekket selv et behov, for så å oppsøke en butikk for å kjøpe det de manglet. I dag drar vi til kjøpesenteret for å finne ut hva vi mangler, for så å kjøpe basert på de impulsene vi påvirkes av der og da.

Planlegger mindre

Vi planlegger stadig mindre, og stadig færre kjøpsbeslutninger tas etter rasjonelle vurderinger. Nettbutikken, som jo aldri er blitt noe annet enn en postordrekatalog på nett, fungerer i det gamle kjøpsmønsteret, men bare der. Det finnes fortsatt noen få som planlegger, sonderer og vurderer, før de kjøper. For disse fungerer nettbutikkene utmerket, men for den store hop, som kjøper på impuls og er irrasjonelle, er nettbutikken fullstendig uinteressant og ubrukelig.

Den fysiske butikken er uslåelig i et overflodssamfunn. Stadig flere bruker stadig mer tid på å bruke stadig mer penger. Ren fornøyelse, shopping som hobby, ro i sjelen. Vi vil ta på, kjenne på, lukte på, smake på, prøve, prøve sammen med annet, sammen med andre ...

For 20 år siden skrev jeg en artikkel i Tekstilforum om fremtidens nettbutikk. Der kunne du blant annet gå inn i en butikk og skanne kroppen i 3D, i nettbutikken ville du så kunne få alle plagg perfekt i din størrelse. Ikke engang dette har de fått til!

Du som driver fysisk butikk, kan fortsette å konsentrere deg om den i trygg forvissning om at nettbutikken ikke er i nærheten av å utgjøre noen stor trussel. I bransjer som selger produkter der innholdet er viktigere enn utseendet (bok, data etc.) vil nok nettbutikken være en vesentlig aktør, men i alle andre bransjer vil den fortsette å være marginal.

Skape atmosfære

Mitt råd til deg som driver fysisk butikk er derfor: fortsett å utvikle butikken din slik at du gir kunden de impulsene og sanseinntrykkene som gjør henne interessert, frister henne og får henne til å kjøpe. Kampen vil fortsatt vinnes av den som klarer å skape selgende butikker, med en atmosfære der kunden trives og får impulser. De fleste av oss er irrasjonelle, planlegger minimalt og handler impulsivt. For alle oss finnes det ikke noe reelt alternativ til den fysiske butikken. Vi handler ut fra det vi ser og opplever, ut fra de råd og tilbakemeldinger vi får, og ut fra den udefinerte følelsen vi får når vi ser og føler, bare en sjelden gang ut fra fornuft.

Bare den fysiske butikken har mulighet til å påvirke gjennom alle sansene, og dette vil gjøre at vinneren i uoverskuelig fremtid vil fortsette å være suveren.