Debatt

Hvem skal løse deltidsfloken i helsesektoren? | Kari Ingstad og Nina Amble

 • Kari Ingstad, førsteamanuensis, Nord Universitet og Nina Amble, professor, Oslo Met-Storbyuniversitetet

Løsninger på deltidsfloken finnes. Det er opp til partene i arbeidslivet å bli enige, skriver artikkelforfatterne. Foto: Eirill Wiik / NTB scanpix

15 år med fokus på uønsket deltid, frivillig deltid og nå heltidskultur i helsesektoren har ikke gitt resultater.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I sitt innlegg i Aftenposten 31. januar skriver administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter at deltid henger sammen med kultur og struktur. Det er vi helt enige i, og det er nettopp dette som må endres om man skal etablere en heltidskultur i bransjer med en sterk deltidskultur.

15 år med fokus på uønsket deltid, frivillig deltid og nå heltidskultur i helsesektoren har ikke gitt resultater. De siste ukenes utspill fra partene i arbeidslivet tyder på at resultatene heller ikke vil komme i nærmeste fremtid.

Kari Ingstad, Nord Universitet

Helg og heltidskultur

Brattens utspill om 4000 kroner for en helg, er nok en tabloid formulering. Slik det kontekstualiseres, hopper Bratten over hele poenget. Helgen som eventuelt koster 4000 kroner må ligge i en grunnturnus som gir «bra arbeid» og hele stillinger. Enkel matematikk sier at 20 prosent av arbeidstiden må ligge på helg for å få en heltidskultur der pasientene har behov 24/7.

Ledere fra arbeidstagerorganisasjonene argumenterer for medbestemmelse. Vi undrer oss: Vil de være villige til å se på løsninger som legger nok timer i helg til å gi heltidskultur?

Nina Amble, Oslo Met-Storbyuniversitetet

Løsninger finnes

Ulike turnusordninger kan gi til heltidskultur: Langvakter, 3–3 turnus og hyppigere helgejobbing er noen eksempler. Løsninger finnes, det er opp til partene i arbeidslivet å bli enige. Felles for alle turnusordninger er at de har både fordeler og ulemper. Dagens ordning med seksukers turnus og jobbing hver tredje helg har sine ulemper: Mye deltid, midlertidig ansettelser, korte vakter, uforutsigbar arbeidstid og lønn, samt hull i turnusen gir stort behov for vikarer og et evig press på ansatte om å jobbe ekstra.

Arbeidet i helse- og omsorgstjenesten er i dag dårlig organisert; det er ikke arbeidet i seg selv som sliter ut folk, men organiseringen av det. Og hvem tar ansvaret for å gjøre noe med dette?

 • Her kan du lese et tidligere innlegg fra Ingstad og Amble om deltidskulturen i helsevesenet: Shopping som substitutt for dårlig organisert arbeid i helsesektoren?

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Lønn
 2. Anne-Kari Bratten
 3. Arbeidsliv
 4. Helg
 5. Helsetjenesten

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi har eksempler på sykepleiere som arbeider 50% i sykehus og 50% som flyvertinne for å være sikret 100% stilling

 2. DEBATT

  Å få flere i heltid er både et strukturelt og et kulturelt spørsmål

 3. DEBATT

  Slå ring om medbestemmelse i arbeidslivet | Nord, By, Kollerud og Hermansen

 4. NORGE

  Spekter-direktørens deltids-utspill skaper reaksjoner: – Kjenner ingen som jobber deltid for å få tid til å shoppe

 5. KOMMENTAR

  «Kanskje burde Spekter-direktøren flytte blikket fra CC Vest til Stovner senter»

 6. NORGE

  SAS-streiken fortsetter: 50.000 passasjerer rammes i morgen - ingen tegn til løsning