Debatt

Forståelig bombeangrep på Pakistan? | Rune Ottosen og Elisabeth Eide

 • Rune Ottosen
  Professor, OsloMet
 • Elisabeth Eide
  Forfatter og professor emerita ved OsloMet. Medforfatter av boken «Afghanistan - ingen fred å få».
Det pakistanske (t.v.) og indiske flagg.

Det er lett å glemme stridens kjerne i konflikten som har blusset opp mellom India og Pakistan.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Frank Rossavik har 7. mars en kommentar i Aftenposten der han mener at Indias bombeangrep på Pakistan er «forståelig». Gitt regionens historie er det ikke vanskelig å forstå at konflikter blusser opp. Vi oppfatter imidlertid at Rossavik lener seg mest til indisk side.

Les også

Indias statsminister risikerer politisk tilbakeslag, kanskje også full krig, men hans beslutning om å angripe i Pakistan var forståelig. | Frank Rossavik

Rune Ottosen
Elisabeth Eide

Da konflikten blusset opp, var vi forelesere på en nasjonal konferanse i Islamabad om konfliktjournalistikk, med journalister, studenter og politikere. Rossavik beskriver godt hvordan de to partene har ulike fortellinger om krigshandlingene, noe vi så på nært hold.

Ansvar for terror

Indias statsminister, Narendra Modi, som håper på gjenvalg i vår, mener at Pakistan har ansvar for terrorister som opererer fra eget territorium. Det er vanskelig å være uenig i det.

Pakistans statsminister, Imran Khan, ber imidlertid om forståelse, idet han hevder at i kampen mot hjemlige terrorgrupper er 70.000 blitt drept. Kanskje et høyt tall, men det dreier seg uansett om titusener.

Situasjonen i Kashmir er også komplisert: Angrepet 14. februar og flere andre er begått av lokale militante født og oppvokst i Kashmir-dalen på indisk side, noe som ifølge den indiske forfatteren Arundhati Roy skyldes langvarig brutalitet mot befolkningen der.

Les også

Spenninger mellom India og Pakistan etter stort angrep i Kashmir

Forsonende

Statsminister Imran Khans tale i parlamentet hadde en forsonende tone. Han viste empati med familiene til de døde indiske soldatene og tok til orde for dialog. Han minnet om hvilken trussel det vil være hvis konflikten skulle eskalere mellom to atommakter.

I turbulensen mellom de to nabostatene er det lett å glemme stridens kjerne, forholdene for vanlige folk i Kashmir. Begge parter må lytte til befolkningen der, tone ned aggresjonen og bidra til en ikkevoldelig konfliktløsing.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Pakistan
 2. India
 3. Terror
 4. Frank Rossavik
 5. Debatt