Debatt

Er jeg Guds feilvare som homofil? | Fahad, muslim og homofil

  • Fahad, muslim og homofil

Foto: Loren Elliott / TT / NTB Scanpix

Ingen kan fortelle meg at den kjærligheten og stoltheten jeg føler for mannen min, er synd.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

49 homofile ble drept av en amerikansk-afghansk mann som muligens var homofil selv. Det rystet hjertene våre og satte i gang en debatt om islam og homofili, også i Norge.

Mitt inntrykk er at folk enten legger skylden på islam eller på psykisk ustabilitet hos drapsmannen. Men spørsmålet er: Hvorfor kan det ikke være begge deler?

Islamsk syn på homofili

Jeg er selv homofil muslim med pakistansk bakgrunn og har følt og møtt konsekvenser av islamsk syn på homofili gjennom mange år.

Vi må gjerne skille mellom hva islamsk teologi sier om homofili og hvordan muslimer behandler homofile muslimer i praksis.

Til det første: Homofili er knapt diskutert blant muslimske lærde. De aller fleste lærde er enige om at homofili er en synd og faktisk noe av det mest umoralske et menneske kan praktisere.

Det er ikke lett å forstå når imamer hevder at det ikke er synd i seg selv å være homofil, men at synden er å leve som homofil.

Hvorfor snakkes det da ikke for eksempel åpent om homofili under fredagsbønnen? Er det ikke moskeens jobb som religiøs autoritet å opplyse folk?

Ingen motsetning

Jeg er praktiserende muslim samtidig som jeg lever livet mitt som homofil. For meg er det ingen motsetning. Jeg kan gå rett til bønn etter å ha kommet fra en date med min mann.

Ingen kan fortelle meg at den kjærligheten og stoltheten jeg føler for mannen min, er synd.

Jeg er lojal og ærlig og bryr meg om mannen min. Hvordan kan en Gud se på det som umoralsk?

Det min Gud ser på som umoralsk, er sosialt og kulturelt press mot homofile menn for å få dem til å inngå ekteskap med jenter når de ikke kan være der for konene sine 100 prosent.

For meg og min muslimske Gud er nemlig det å gjøre urett mot andre medmennesker det mest umoralske.

Det har vært og er fortsatt en tøff kamp å være homofil muslim for meg som for de fleste andre homofile muslimer.

De fleste muslimske kulturene og moskeene har sviktet homofile ved eksplisitt og implisitt å formidle at de er en synd og skam. Vi skal tydeligvis være feilproduksjon, skapt av den ufeilbarlige og perfekte Gud.

Gud skal dømme

Islam legger stor vekt på måten man skal behandle andre mennesker på uansett hvem de er, og dette er i hvert fall noe som ikke er formidlet fra moskeene til vanlige muslimer.

Muslimer bør kunne akseptere og respektere homofile i praksis og ikke bare i teorien, uavhengig av om de mener homofili er en synd eller ikke.

For hvem har utnevnt deg til dommer? Gud skal dømme deg på grunnlag av dine handlinger og meg på mine.

Islam og muslimer er imidlertid ikke en enhetlig gruppe. Islam har minst like mange retninger som kristendommen, og det er store variasjoner mellom de forskjellige muslimske landene når det gjelder praksis.

Jeg er helt uenig i at muslimer må komme på banen for å ta avstand fra handlinger til andre muslimer. Blir jøder bedt om å ta avstand fra Israels politikk, og blir kristne i Norge bedt om å ta avstand fra vold mot homofile i Russland?

En tøff kamp

Endringer skjer ikke over natten, akkurat som i norsk homsekamp. Det er kort tid siden norske homser fikk lov til å gifte seg.

Aksept for homofili er en tøff kamp, men likevel er det en kamp, kjære brødre og søstre, som vi er nødt til å kjempe selv. Ingen kan vinne denne kampen for oss.

Derfor blir jeg også veldig imponert når jeg leser at en 18-årig homofil muslim med pakistansk bakgrunn har stått frem i avisen Aftenposten.

Jeg mener samtidig at det å stå frem i mediene ikke er et mål i seg selv.

Vi homofile muslimer må tilpasse kampen vår til islam og den kulturen vi lever i. For min del er det både norsk og pakistansk kultur.

Ingen kan fortelle meg at den kjærligheten og stoltheten jeg føler for mannen min er synd.

Det finnes nok ikke en felles løsning for alle homofile muslimer heller. Vi må alle finne en vei å gå som vi er komfortable med.

Vil kjempe innenfra

Jeg er en selvstendig voksen mann med høyere utdannelse og kunne ha skrevet denne artikkelen med fullt navn.

Likevel velger jeg å ikke gjøre det, fordi jeg ønsker å kjempe for homofile muslimer innenfra det muslimske miljøet.

Måten jeg gjør det på, er helt enkelt å leve som både homofil og muslim.

Noe av det verste for meg gjennom min kamp, var at jeg lenge trodde at jeg måtte velge mellom min Gud og min mann: Det var en forferdelig situasjon å være i.

Jeg håper at hvis min nevø er homofil, så kan han en dag se på meg og tenke at ja, det går an å være moralsk muslimsk mann uten å være gift med en kvinne. Jeg håper at dette skal gjøre kampen hans litt lettere.

Det er viktig å jobbe for homofiles rettigheter innenfra det muslimske miljøet samtidig som noen andre utøver et press utenfra.

Innlegget er først publisert på nettstedet broen.xyz. Aftenposten kjenner innsenders identitet.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Lese mer? Her er noen forslag:

Les mer om

  1. Homofili
  2. Islam