På gourmetfylla med Aftenposten

Det betyr noe hva Aftenposten publiserer, skriver innleggsforfatteren.

At Aftenposten i en restaurantanmeldelse romantiserer fylla, er kritikkverdig.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Norsk alkoholkultur har negative konsekvenser. At Aftenposten i en restaurantanmeldelse romantiserer fylla, er kritikkverdig.

Avisens beskrivelse av en fuktig kveld på restauranten Palace Grill er et eksempel på aksepten for fylla i Norge.

Det sier noe om en kultur at det er topp å «rulle full og lykkelig» ut av en restaurant, mens man blir avkrevd forklaring om man er edru på byen.

Mange nordmenn drikker med måte og har det fint med det. Mange har også et problematisk drikkemønster. Etter å ha kuttet ut alkohol fordi jeg ikke hadde kontroll på drikkingen, er jeg blitt kjent med den norske drikkekulturen på nytt.

De negative konsekvensene av den bør tas alvorlig fordi alkoholbruken har enorme kostnader for samfunnet. Oslo Economics (2022) estimerer rundt 100 milliarder kroner i året. Bak tallene finner vi alt fra det arbeidslivet taper gjennom sykefravær, til tragiske personlige historier. 8,3 prosent av norske barn har minst én forelder som har hatt alkoholproblemer det siste året (FHI, 2014).

Det betyr noe hva Aftenposten publiserer, og her bidrar dere til å legitimere fylla og aksepten for den.