Debatt

Prostitusjon er dagens form for slaveri | Hans Beukes

 • Hans Beukes, Bærum

FpU-leder Bjørn Kristian Svendsrud, Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og leder i Unge Venstre Tord Hustveit mener at norsk lov setter sexarbeidere i fare og vil ha sexkjøpsloven opphevet, skriver artikkelforfatteren. Her fra utstillingen "Easy Virtue" i Amsterdams Red Light District, i regi av Van Gogh Museet. Foto: Peter Dejong / TT / NTB Scanpix

Det er ingen grunn til å la seg imponere av den karikaturen av konservatisme lederne i FpU, Unge Høyre og Unge Venstre gjør seg til talspersoner for.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I et stort oppslag gir Aftenposten plass til et forslag fremmet av tre unge politikere. FpU-leder Bjørn Kristian Svendsrud, Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og leder i Unge Venstre Tord Hustveit.

Med bekymring for at «norsk lov setter i dag sexarbeidere i fare», går de inn for at sexkjøpsloven oppheves. De mener at debatten er «altfor mye preget av etikk og moral» uten hensyn til «de realpolitiske konsekvensene av dagens lov».

Moderne slaveri

Jeg tror de unge «konservative» politikerne med fordel kunne satt seg inn i den amerikanske Trafficking Victims Protection Act (2000).

«Formålet ... er å bekjempe handelen med mennesker (trafficking) – vår samtids form for slaveri hvis ofre hovedsakelig er kvinner og barn – for å sikre en rettferdig og effektiv straff for handelsmennene og -kvinnene (traffickers). Og for å forsvare deres ofre».

Hans Beukes Foto: Privat

Kongressen henviser til følgende funn:

1. Ved begynnelsen av det 21. århundre fortsetter denne nedverdigende institusjonen slaveri i hele verden. Handelen med mennesker er en moderne form for slaveri og utgjør den største manifestering av slaveriet i dag.

Minst 700.000 mennesker, hovedsakelig kvinner og barn, ekspederes innenfor og over landegrenser hvert år. Anslagsvis 50.000 kvinner og barn importeres til USA hvert år.

2. Mange av disse menneskene er gjenstand for internasjonal sexhandel. Ofte ved å ha blitt utsatt for maktbruk, løgn og tvang. Sexindustrien har gjennomgått en rask ekspansjon de siste tiårene.

Den omfatter seksuell utnyttelse av personer, hovedsakelig kvinner og jenter, i forbindelse med aktiviteter som prostitusjon, pornografi, sexturisme og andre kommersielle seksuelle tjenester. Kvinnenes lave status i mange land har bidratt til oppblomstringen av den transnasjonale sexindustrien.

3. Handelen med personer er ikke begrenset til sexindustrien. Denne voksende transnasjonale forbrytelsen inkluderer tvangsarbeid og involverer omfattende brudd på arbeidsstandarder, offentlige helsestandarder og menneskerettigheter over hele kloden.

Paradoksal lovgivning

Arkitekten bak denne loven var Michael Horowitz – menneskerettighetsaktivist og juridisk leder for budsjettkontoret under president Ronald Reagan. Han blir neppe imponert av den karikaturen av konservatisme som de unge norske politikerne gjør seg til talsmann for.

Ei heller av den norske loven som paradoksalt nok ikke forbyr salg av seksuelle "tjenester", men kjøp av det samme.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger påFacebook og Twitter

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Sexarbeideres liv på moralens alter

 2. POLITIKK
  Publisert:

  - Fjern forbudet mot å kjøpe sex og hallikparagrafen. Tillat bordeller.

 3. DEBATT
  Publisert:

  Internrevisjonen: Sexkjøpsloven gjør livet verre for sexarbeiderne

 4. DEBATT
  Publisert:

  Jo, sexarbeid er et yrke | Bjørn-Kristian Svendsrud

 5. DEBATT
  Publisert:

  Pastorer om grenseoppgangene mellom politikk og religion: Kristne verdier trengs mer enn noen gang

 6. POLITIKK
  Publisert:

  KrFU-lederen: Dropp kommunereformen hvis dere ikke våger