Det går alvorlig dårlig med guttene våre. Men mediene reproduserer stereotypier om kjønnsmakt | Anki Gerhardsen
Folk vi ikke bryr oss om.
1: Fiskeskipper Sandra Andersen Eira vies stor oppmerksomhet hos NRK. Eira forteller på radio, TV og nett om kvinnefiendtlige holdninger i et mannsdominert arbeidsliv.
Alt ifølge Eira, og bare Eira.
Det går tre hele dager før NRK leter frem en motpart, og da kun på plattformen til NRK Finnmark.
Der får forsikringsselskapet lov til å komme med en kommentar. De kjenner seg ikke igjen i historien.
2: Det er fredag kveld, og Skavlan ruller over TV-skjermen. Den svenske superartisten Zara Larsson er gjest.
Hun forteller at hun er feminist og hater menn. Menn generelt er ekle, ubehagelige og slitsomme.
Fredrik Skavlan smiler og ler, og publikum klapper i hendene. Ikke én kritisk innvending.
Fasttømrede forestillinger om makt
Disse to eksemplene er større enn seg selv.
De forteller om en grunnleggende og fasttømret forestilling om hvem som har makt og hvem som ikke har makt, hvem det er synd på og hvem det ikke er synd på, hvem som skal løftes og hvem skal dyttes ned.
Ja, forestillingen sitter så hardt at det hele går på autopilot: En kvinne som klager over menn har alltid rett, og alminnelig kildekritikk, tilsvarsrett, verifisering av påstander eller konfrontasjon er ikke nødvendig.
Tvert imot: Det er frekt.
At maktkartet ikke lenger stemmer med terrenget, er det svært få som bryr seg om.
Roper alarm
For to uker siden skrev direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, en kronikk der hun uttrykte alvorlig bekymring for guttene våre.
De taper gjennom absolutt hele utdanningsløpet, de er nesten ikke å finne på prestisjestudiene, de topper statistikken for arbeidsledighet og for unge uføre. Siden 90-tallet har antallet barnløse, ensomme menn doblet seg. De er mer utsatt for vold, mer utsatt for rus og langt mer utsatt for selvmord.
Stoltenberg er ikke alene om å rope alarm. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at frafall i videregående skole er vår største helseutfordring. Og gjett hvem som topper frafallsstatistikken.
Merkes ikke i norske medier
Kjønnsforskerne, derimot, nå med Harriet Bjerrum Nielsen i front, insisterer merkelig nok på å bagatellisere all uro for guttene.
Bare forestill deg mediedrevet hvis de arbeidsledige, barnløse, ensomme gutta skulle si at de hater kvinner
Det er et fenomen som i seg selv fortjener kritisk oppmerksomhet, for Stoltenberg tar Guldvogs bekymring et hakk videre; hun karakteriserer guttenes tap som en av de store samfunnsutfordringene.
Men at gutta faller, merker man ikke så mye til hvis man følger norske medier – selv om tallene har talt tydelig i årevis. For her letes det fortsatt med lys og lykte etter steder der kvinner ennå ikke har kapret seierspallen.
Ørsmå fortellinger om ubehag blåses opp til et samfunnsproblem. Eira sier selv at hun ikke tenkte på sine erfaringer som diskriminering før NRK kom på banen.
Gutter tier om kjønn
Hva gutta tenker, føler, opplever og utsettes for, vet vi ikke så mye om. Gutter tier nemlig i forsamlinger der kjønn er tema.
De vet at ett skjevt ord, én misfornøyd kommentar, én keitete formulering, så er de ferdige.
Bare forestill deg mediedrevet hvis de arbeidsledige, barnløse, ensomme gutta skulle si at de hater kvinner.
På Twitter: @Anki_Ger
Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.
Interessert i denne debatten? Her er hovedinnleggene i denne nyeste runden om norsk skole og kjønn:
- 10. februar skrev Camilla Stoltenberg i Morgenbladet: Vi har skapt et nytt kjønnsgap før vi har rukket å kvitte oss med det gamle
- 24. februar har kjønnsforsker Harriet Bjerrum Nielsen en kronikk her i Aftenposten: Når gutter fremstilles som «tapere», ringer alarmklokkene langt høyere enn når jenter er «taperne»
- 27. februar svarer økonomiprofessor Einar Lie henne: Det er forskjell på forskjeller
- 1. mars skriver lagdommer Rune Bård Hansen: Guttene er i dagens skole ofre for strukturell kjønnsdiskriminering
- 2. mars - samme dag som Anki Gerhardsens innlegg over, skriver også Harriet Bjerrum Nielsen: Frafall og prestisjestudier: Gutter er ikke bare gutter