Dropp advokatene

Vet du hva en rettshjelper er? Ikke det? Da er du i svært godt selskap. Ingen - absolutt ingen i mengden relativt oppegående mennesker jeg har spurt de siste ukene, vet hva det er.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Noen prøver seg med "en som hjelper til i rettssalen", men de fleste melder ganske enkelt pass. De færreste vet at de eksisterer. Men det gjør de. Heldigvis. En rettshjelper er en fullt utdannet jurist som gjør alt juridisk arbeid — med unntak av å føre rettssaker - til halv advokatpris. Rettshjelperne gjør det mulig for normalt finansielt utstyrte mennesker å ha råd til rettshjelp. De bidrar ganske enkelt til å opprettholde rettssamfunnet. Dersom vi trenger juridisk hjelp innenfor arverett, trygderett, arbeidsrett eller skilsmisserett er det ingen grunn til å betale dobbelt så mye som vi behøver. Gå til en rettshjelper.Men hvordan kan vi vite at de gode nok? De er jo ikke advokater. Snu heller problemstillingen på hodet. Hvordan kan vi vite at en advokat er god nok?Vi befinner oss midt i en ny, berettiget bølge advokatkritikk etter en stygg salærsak, og en stygg disiplinærsak med store advokatfirmaer i hovedrollene. Arbeiderpartiet foreslår nå maksimalpris for advokathjelp for å unngå at et økende antall mennesker ikke har råd til rettshjelp. Det er uansett åpenbart at vi ikke er tjent med en situasjon der de rike kan kjøpe seg lov og rett, mens andre må klare seg selv. En gjennomsnittlig advokattime kostet 1322 kroner for to år siden. Det blir 27 000 kroner for tre dager i retten - veldig, veldig mye penger, og prisen er neppe lavere i dag.I lys av denne utviklingen er det nesten søtt å betrakte alle advokatene på alle flyene, som leser bøkene til den amerikanske supersuksessforfatteren John Grisham. De sitter der og leser om den rene advokaten som tør å stå opp mot den store, korrupte advokatfabrikken. "The Firm". "The Pelican Brief". "The Client". Klassiske askepottfortellinger med modige advokater i hovedrollene.Speiler de seg i romanhelten? Drømmer de om selv å være modige nok til å stå opp for rettssamfunnet - mot pengemakten? Selvfølgelig gjør de det. Den som noen gang har lest en Grisham, eller sett en Grisham-basert film vet at ingen med sanseapparatet noenlunde på stell finner på å holde med store, grådige advokatfirmaer.Men la dem lese. La dem drømme. Og overlat til Advokatforeningen å slite med medlemmenes sviktende rettsfølelse. Vi andre kan bruke rettshjelpere. Det er fullverdig juridisk hjelp til halv pris.